Томић: Већа стопа ПДВ-а на луксузну робу

Уколико Управни одбор Управе за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ подржи иницијативу Владе Републике Српске за умањење стопе ПДВ-а на основне животне намирнице биће потребно измијенити Закон о ПДВ-у, рекао је члан Комисије за финансије и буџет парламента БиХ Бошко Томић. Томић подржава иницијативу која долази из РС за смањење стопе ПДВ-а на основне животне намирнице, […]

петак, јул 8, 2011 / 10:33

Уколико Управни одбор Управе за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ подржи иницијативу Владе Републике Српске за умањење стопе ПДВ-а на основне животне намирнице биће потребно измијенити Закон о ПДВ-у, рекао је члан Комисије за финансије и буџет парламента БиХ Бошко Томић.

Томић подржава иницијативу која долази из РС за смањење стопе ПДВ-а на основне животне намирнице, лијекове и храну за дјецу, а за опорезивање вишом стопом луксузне робе.

Он је за "Фокус" рекао да у већини земаља у свијету постоје двије врсте стопа за индиректно опорезивање, те да би такву праксу требало увести и у БиХ.

Портпарол УИО БиХ Ратко Ковачевић потврдио је да је Радна група Управног одбора УИО "у самом финишу израде анализе о ефектима снижења стопе ПДВ на основне животне намирнице".

Управни одбор УИО БиХ требало би да свеобухватну анализу радне групе разматра на првој наредној сједници.

Иницијатива о смањењу стопе ПДВ на основне животне намирнице, на основу које је УО УИО БиХ формирао Радну групу, дошла је прије неколико мјесеци од Владе РС.

Влада РС упутила је Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о порезу на додату вриједност, којим је предвиђено увођење диференциране стопе ПДВ-а, и то осам одсто за основне животне намирнице, као и храну за бебе и ортопедска помагала, уз повећање основне стопе на 18 одсто, како би се надокнадило смањење индиректних прихода усљед увођења диференциране стопе.Оставите одговор