Томић: Спирала одговорности за Брадину иде из Сарајева

Адвокат Душко Томић, који заступа Миралема Мацића, оптуженог за злочине над српским цивилима на подручју Коњица 1992. године, изјавио је да је дошао до материјалних доказа из којих се види да "спирала одговорности за злочине у Брадини иде из Сарајева". "Заиста сам био непријатно изненађен када сам дошао до материјалних доказа, које још нико није […]

уторак, 4 октобра, 2011 / 22:47

Адвокат Душко Томић, који заступа Миралема Мацића, оптуженог за злочине над српским цивилима на подручју Коњица 1992. године, изјавио је да је дошао до материјалних доказа из којих се види да "спирала одговорности за злочине у Брадини иде из Сарајева".

"Заиста сам био непријатно изненађен када сам дошао до материјалних доказа, које још нико није видио, а које сам добио из Коњица, из којих се види да спирала злочина, нажалост, иде из Сарајева. Ријеч је о стравичном документу којим је непосредно након злочина, по наредби из Сарајева, забрањено фотографисање улаза и излаза из Брадине, те наређено постављања пунктова. Дозволе за снимање могла је дати само команда Армије БиХ и МУП БиХ", рекао је Томић новинарима након статусне конференције у Суду БиХ.

Он је нагласио да због ове фрапантне чињенице жели да саслуша одређене људе из политичког, војног, полицијског и правосудног врха, који су овом неразумном одлуком прикривали злочине у Брадини.

Томић је навео да, између осталог, посједује и документ који команданту Прве тактичке групе Зејнилу Делалићу омогућава довођење јединица са стране, те да је и хрватска јединица учествовала у нападу на Брадину у коме су страдала 44 српска цивила.

"Најодговорнији људи за ове злочине су командант Армије БиХ Сефер Халиловић, тадашњи министар полиције Бакир Алиспахић, те људи из војног врха и ратног предсједништва у Коњицу. Због тих околности предложио сам да се саслушају и четири судије и један тужилац који су овдје активни, а који су током рата били у Коњицу", рекао је Томић.

Он је додао да његов став да свако, а посебно људи који су имали функције у рату и велику одговорност мора да одговара, не могу поколебати ни реаговања јавности, којих ће сигурно бити.

Томић је најавио да ће бити саслушано 25 свједока одбране. Он је изразио очекивање да ће се свједоци одазвати позиву за саслушање, додајући да међу њима неће бити заштићених свједока.

"Ово ће бити јавно суђење и онај ко се не одазове треба јавности да образложи зашто не смије јавно да свједочи. Ја не признајем заштићене свједоке и увијек сам био против тога, јер ко нема храбрости да каже истину, не треба да буде на суду", рекао је Томић.

Он је објаснио да одбијање свједочења повлачи високу новчану казну до 50.000 КМ.

Тужилац Сања Јукић најавила је саслушање 23 свједока, међу којима су два заштићена и један вјештак. Они ће 15 дана говорити о злочину у коме је страдао велики број недужног становништва и сравњена Брадину, у којој ни данас нико не живи.

Суд БиХ потврдио је 10. августа оптужницу против Миралема Мацића која га терети за ратни злочин против цивилног становништва. У оптужници се, између осталог, наводи да је Мацић као припадник резервног састава тадашње ЦСБ Мостар – СЈБ Коњиц МУП-а БиХ, неутврђеног датума у другој половини маја 1992. године, у мјесту Брадина, убио два цивила српске националности.

Према оптужници, Мацић је у другој половини јуна 1992, заједно са другим припадницима резервног састава СЈБ Коњиц, у мјесту Ситник, у општини Коњиц, убио слабо покретног старца српске националности.

Мацић је 27. маја 1992. године, након заробљавања већег броја цивила српске националности, у мјесту Брадина, наносио снажне тјелесне и душевне боли цивилима српске националности. Он је 18. септембра у насељу Варда физички злостављао једну особу којој је одузео путнички аутомобил.

Мацић је 8. септембра пред Судом БиХ признао да је у мају 1992. године, по налогу претпостављених, убио једног српског цивила на подручју Коњица, док је остале тачке оптужнице негирао.

Почетак суђења Мацићу заказан је за 19. октобар када ће, након читања оптужнице, тужилаштво и одбрана поднијети уводне ријечи.0 КОМЕНТАРА

  1. Баш ме интересује колико су власти РС спремне стати иза овог процеса и у изношењу свих доказа које су од кључног значаја за питање цијелог рата у БиХ од 1992, кад се испоставе рачуни и докази постојања програма уништења српског народа на „спорним“ мјестима као што је Брадина, онда је сасвим јасно какав рат се спремао против српског народа. Пред оваквим доказима, нема изговора „сребреница“, „опкољено сарајево“ и друге фразе којим се покушава дати сасвим другачији карактер рата и замјена теза јер се све ово дешавало на самом почетку избијања будућих сукоба прољеће 1992.
    Муслимани су јасно је спремали геноцид над српским народом, а касније су за геноцид оптужили српску страну.