Толико о тужби: Човић честитао Пленковићу Пељешки мост

Драган Човић рекао је данас на састанку са Андрејем Пленковићем да ће се пуни значај изградње Пељешког моста показати тек у будућности, јер је то пројекат од наднационалног значаја, који не повезује само територију Хрватске, већ и регион и ЕУ.

четвртак, 2 августа, 2018 / 00:07

Човић је честитао Пленковићу почетак градње Пељешког моста и оцијенио да је то тренутно највећи и најзначајнији пројекат на овим просторима, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Човић, који се у Загребу састао са Пленковићем и министром спољних послова Хрватске Маријом Пејчиновић Бурић, рекао је да је досадашња трговинска размјена БиХ и Хрватске већа од двије милијарде евра, што је показатељ континуираног јачања привредних веза.

На састанку је разговарано и о миграционој кризи која је нарочито видљива на сјеверној граници БиХ са Хрватском, као и о активностима у вези са скором реализацијом неколико заједничких пројеката ЕУ који имају за циљ развој тјешње сарадње.

Оцијењено је да је неопходно јачати сарадњу надлежних тијела БиХ и Хрватске како би се овај проблем рјешавао на задовољавајући начин, уз поштивање највиших хуманитарних и безбједносних стандарда и у складу са интересима двије земаље, региона и ЕУ.

Саговорници су закључили да је приоритет снажно убрзавање процеса европских интеграција, као предуслова нормализације односа у БиХ и обнове пуног реформског замаха.

На састанку је истакнуто да је основни предуслов владавине права успостављање институционалне једнакоправности хрватског народа са остала два народа, односно поштивање уставног начела легитимног представљања заснованог на принципу конститутивности народа.