Токио: Пооштрене мјере у "џогинг" саобраћају

Љубитељи рекреативног трчања у јапанској престоници позвани су да припазе на своје понашање док џогирају у близини царске палате. Како преноси АФП, апел су упутиле градске власти након што је у центру града забиљежено неколико испада чији су виновници џогери. Неколико туриста се жалило да су џогери улетали у њих и настављали да трче без […]

уторак, 1 октобра, 2013 / 08:01

Љубитељи рекреативног трчања у јапанској престоници позвани су да припазе на своје понашање док џогирају у близини царске палате.

Како преноси АФП, апел су упутиле градске власти након што је у центру града забиљежено неколико испада чији су виновници џогери. Неколико туриста се жалило да су џогери улетали у њих и настављали да трче без икаквог извињења.

"У појединим случајевима, тркачи су им се подсмијевали, па чак и викали на њих", казао је један званичник, додајући да је у посљедње три године пристигло око 100 оваквих притужби.

Премда је сама резиденција јапанског цара недоступна, велики дијелови овог комплекса, који се налази у центру Токија, отворени су за јавност, посебно његове зелене површине које свакодневно користи око 10.000 рекреативаца.

Како би неваспитане џогере довеле у ред, градске власти су поставиле табле које позивају тркаче да: пропуштају пјешаке, трче у супротном правцу и буду учтиви.

Јапанце често подсјећају на строга правила понашања, која регулишу све сегменте јавног живота, од вожње метроом до коришћења јавног тоалета, постављањем табли и натписа на видним мјестима. Јавне конфронтације и нељубазност су веома ријетка појава, чак и у пренасељеном Токију.