Токача: На списку страдалих 500 живих Сребреничана

На списку страдалих сребреничких Бошњака налазе се имена 500 особа за која је утврђено да су живи, саопштио је синоћ у Бањалуци Мирсад Токача, директор сарајевског Истраживачко-документационог центра. Он је на презентацији "Босанског атласа ратних злочина” рекао да је у Меморијалном центру Поточари сахрањено 70 људи који у јулу 1995. године уопште нису били у Сребреници.

петак, 2 априла, 2010 / 10:23

"Током истраживања пронашли смо око 500 живих људи, Сребреничана, који су били на списковима страдалих и, морам рећи, да смо срећни због тога. Осим Сребреничана, током истраживања нашли смо и друге живе људе, који су вођени као нестали или погинули”, рекао је Токача.

Он је казао да се у БиХ дуго лицитирало са 200.000 до 300.000 убијених у рату, иако је утврђено да је број укупно страдалих мањи од 100.000. Токача је казао да је од 7.100 несталих лица у Сребреници и околини утврђено да их је више од пет хиљада из Сребренице, а 1.600 из Зворника и Братунца.

Коментаришући откриће Истраживачко-документационог центра, вршилац дужности директора Центра за истраживање ратних злочина Републике Српске Јанко Велимировић је рекао да "Токача није открио ништа ново”.

"И ми смо раније дошли до сличних података, али они сада, пошто их је обелоданио Истраживачко-документациони центар из Сарајева, имају већу специфичну тежину. Сви подаци у вези са догађајима у Сребренице и око ње у јулу 1995. године непроверени су, али су, ипак, послужили и Хашком трибуналу и Међународном суду правде за доношење пресуда о геноциду над сребреничким Бошњацима. Истина ће, сигуран сам, изаћи на видело, али је питање колико ће нам помоћи да отклонимо штету која нам је већ нанесена”, истакао је Велимировић.

Он је нагласио да ће се права истина сазнати тек када буде објављен списак Сребреничана који су у јулу и августу 1995. године дошли у Тузлу, Калесију и друга места у Федерацији БиХ.

"Попис становника Сребренице који су дошли на ’слободну територију’ радили су органи Федерације БиХ и међународне организације. Тај списак до данас није објављен, јер су бошњачке власти свесне да би демаскирао званичну верзију о страдању сребреничких Бошњака. Ми ћемо учинити све да се истина о Сребреници сазна, јер је она од капиталног интереса за Републику Српску”, истакао је Велимировић.

Руководилац тима за координацију активности за истраживање ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске Сташа Кошарац је, поводом Токачине изјаве, новинарима рекао да је она "још један доказ да су оправдане сумње да бошњачка страна манипулише својим жртвама”. Он је казао "да није добро што Бошњаци годинама тенденциозно манипулишу жртвама властитог народа и што тако покушавају да нанесу штету Републици Српској”.

"Надлежне институције Републике Српске истрајаће у доказивању праве истине о Сребреници и њеној околини, и то не само у јулу 1995. већ од почетка до завршетка рата”, изричит је Сташа Кошарац.