Токача: Лагумџија прича бесмислене и неосноване приче

Директор сарајевског Истраживачко документационог центра Мирсад Токача рекао је да је број од 300.000 жртава рата у БиХ, који је изнио министар иностраних послова БиХ Златко Лагумџија, бесмислен и неоснован. Токача, аутор "Босанске књиге мртвих" у којој су објављена имена око 100.000 погинулих и несталих жртава у БиХ, оцјењује да су Лагумџијини наводи популистички, политички […]

среда, 7 августа, 2013 / 10:54

Директор сарајевског Истраживачко документационог центра Мирсад Токача рекао је да је број од 300.000 жртава рата у БиХ, који је изнио министар иностраних послова БиХ Златко Лагумџија, бесмислен и неоснован.

Токача, аутор "Босанске књиге мртвих" у којој су објављена имена око 100.000 погинулих и несталих жртава у БиХ, оцјењује да су Лагумџијини наводи популистички, политички неозбиљни и да вријеђају жртве и поигравају се осјећањима људи.

"Очигледно да је Лагумџија већ започео изборну трку и да се лансирањем потпуно погрешних и неоснованих података о броју погинулих, покушава додворити некој својој публици или неком потенцијалном бирачком тијелу", рекао је Токача за београдску "Политику".

Токача је навео да је прије извјесног времена нудио Лагумџији "Босанску књигу мртвих", али да је он није желио да узме.

"Из његовог /Лагумџијиног/ кабинета добили смо одговор да министра не занима та књига", рекао је Токача, додајући да Лагумџији очито сада одговара "та популистичка прича".

Токача је подсјетио да је његов истраживачки центар, након десетогодишњег истраживања, издао књигу у којој су наведена имена свих грађана БиХ који су страдали у протеклом рату, њих око 100.000, те да су ти подаци прикупљени из 700 различитих извора.

Лагумџија је са турским шефом дипломатије Ахметом Давутоглуом у "Вашингтон посту" овјавио текст, у којем је навео да је у БиХ током рата погинуло више од 300.000 људи.