Тојота поново продала највише аутомобила на свијету

Јапанска компанија је повратила титулу произвођача аутомобила који је продао највише возила у једној години, а најновији резултати показују предност у односу на "Фолксваген” групу, преноси Си-Ен-Ен.

петак, 29 јануара, 2021 / 13:11

"Тојота” је продала 9,5 милиона возила широм свијета 2020. године, укључујући "дајхацу” и "хино” линије. "Фолксваген”, који посједује "Ауди”, "Шкоду” и "Порше”, испоручио је прошле године 9,3 милиона возила.

Велики произвођачи аутомобила годинама су се надметали за глобалну круну. "Тојота” је још 2013. године престигла "Џенерал моторс” у продаји. Двије године касније, "Фолксваген” је стигао јапанску компанију, иако је врх ранг-листе остао непромијењен.

Међутим, њемачки гигант је 2017. званично престигао "Тојоту”.

Иако је повратак на врх ранг-листе добра вијест за ту компанију, то не значи да је јапански произвођач изван опасности.

Наиме, током протекле године, пандемија коронавируса је урушила продају и пореметила ланце снабдијевања широм аутомобилске индустрије.

"Тојотине” испоруке пале су за 11,3 одсто у 2020. у односу на претходну годину, док је "Фолксваген” испоручио 15,2 одсто мање аутомобила него 2019.

Сада се произвођачи аутомобила суочавају са критичним недостатком полупроводника који пријети да закочи производњу.

Највећи произвођачи аутомобила и даље зарађују новац.

"Фолксваген” је прошле недеље саопштио да је добит за 2020. годину премашила 12 милијарди долара, указујући на опоравак у другој половини године.

Компанија је такође указала на благи раст удјела на свјетском тржишту, као и на велики скок у куповини електричних аутомобила и хибрида.

"Тојота” још није објавила своје финансијске резултате за 2020. годину.