Тојота наставила да рекламира роботска достигнућа за Олимпијске игре

Тојота као генерални спонзор предстојећих Олимпијских игара у Токију, припремила је серију робота који ће помагати око гостију, али и на борилиштима.

понедељак, 26 августа, 2019 / 13:48

Тојотини олимпијски роботи повећавају и појачавају људске способности, кажу стручњаци. "Мобилност за све" није само физичко кретање неке особе или предмета од једног до другог положаја, него укључује и "виртуалну мобилност" неке особе, истичу у "Тојоти".

"Робот маскота Олимпских игара ће моћи да помиче руке уз помоћ даљинског управљача, као и да даје поврсатну информацију кроз интеракцију. Путем камере постављене на глави робот може да препозна људе у близини, а након што их препозна може реаговати. Захваљујући уградњи минијатурних зглобова по цијелом тијелу, робот нуди флексибилност кроз даљинско управљање, а корисници могу да управљају роботом сигурно и кроз велики број функционалности", објашњава Афикуми Тамајоки из "Тојоте".

Робот Т-ХР3 ће моћи да репродукује покрете робота маскоте на удаљеној локацији, готово у стварном времену. Ово ће им омогућавати разговор са спортистима и другима уз осјећај као да су заиста физички тамо присутни.

"Развијен је робот за посебну намјену ФРС опремљен аутономним функцијама, као дио вођења бацачких такмичења, на примјер бацања копља на Олимпијском стадиону. Утврђујући оптималну путању кретања, овај робот ће пратити особље на тој путањи избјегавајући препреке док обавља свој задатак преношења и враћања справа. Циљ коришћења ФСР-а је скраћење времена потребног за враћање справа, као и смањење људског рада на тим такмичењима", каже Тамајоки.

Ово су само три од 10 робота који ће бити у функцији на Олимписким играма у Токију 2020. године. "Тојота" ће, наравно, за отварање Олимпских играра имати и аутономне таксије без возача па ће то бити у ствари Олимпијада будућности.