То је, можда, и био циљ: ББЦ објавио истраживање по којем двије трећине сматра да и послије короне неће у канцеларије

Већина људи не вјерује да ће се радници вратити у канцеларије у потпуности након пандемије вируса корона, наводи се у истраживању Би-Би-Сија.

четвртак, 16 септембра, 2021 / 13:56

Укупно 70 одсто од 1.684 испитаника сматра да се радници "више никад неће вратити у канцеларије у истом обиму".

Већина радника је рекла да би више вољели да раде од куће или у потпуности или бар са времена на вријеме.

Међутим, менаџери су забринути да би то могло да утиче на продуктивност на радном мјесту.

Половина од 539 виших руководилаца који су учествовали у истраживању агенције "ЈуГов" за Би-Би-Си наводи да ће радници који остају код куће негативно утицати и на креативност и сарадњу, у односу на само 38 одсто других људи који су анкетирани.

Шефови у великим фирмама као што су инвестициона банка "Голдман сач" и гигант "Епл" одбациле су апеле за већом флексибилношћу, а ова банка је чак рад код куће назвала "ненормалним".

Менаџери и припадници јавности које је анкетирао Би-Би-Си, међутим, кажу да ни продуктивност нити економија неће бити погођени наставком рада од куће.

Према овом истраживању, више од три четвртине људи сматра да ће им шефови дозволити да наставе да раде од куће.

Више од 60 одсто анкетираних вјерује да ће млади људи имати проблем ако не раде у канцеларији јер неће имати директан контакт са старијим колегама што ће отежати процес учења и обуке.

Стручњаци истичу да су особе млађе од 25 година посебно погођене губитком радних мјеста или смањеним бројем радних сати због пандемије.

Одвојено истраживање сугерише да би се неке неједнакости могле погоршати пандемијом, а друге ублажити.

Половина анкетираних радника сматра да би каријере жена могле бити подстакнуте радом од куће, јер би брига о дјеци сада мање представљала сметњу.