Тилва Рош тријумфовао на Софесту

Побједник 40. Софеста је филм "Тилва Рош" редитеља Николе Лежаића, чијем је продуценту – компанији "Кисело дете" припала Велика статуета Софест за најбољи филм фестивала, уз новчани износ од 800.000 динара. Награду за режију добио је Олег Новковић, за глуму Јасна Ђуричић и Уликс Фехмиу – сво троје за "Бели, бели свет", за сценарио Миша […]

среда, 6 јула, 2011 / 12:21

Побједник 40. Софеста је филм "Тилва Рош" редитеља Николе Лежаића, чијем је продуценту – компанији "Кисело дете" припала Велика статуета Софест за најбољи филм фестивала, уз новчани износ од 800.000 динара.

Награду за режију добио је Олег Новковић, за глуму Јасна Ђуричић и Уликс Фехмиу – сво троје за "Бели, бели свет", за сценарио Миша Радивојевић, Владислава Војновић и Светозар Влајковић ("Како су ме украли Немци"), а додјељена су и признања жирија у још пет нових категорија.

Награда публике припала је трилогији "Мирис кише на Балкану" Љубише Самарџића.

Свечаним проглашењем и уручењем награда синоћ је у Центру за културу Сопот завршен фестивал на којем је од 1. јула у конкуренцији приказано 13 домаћих филмова.

О наградама је одлучио жири чија је предсједница глумица Светлана Бојковић, а чланови директор Кинотеке Радослав Зеленовић, редитељ Предраг Велиновић, сценограф Александар Денић и филмски критичар из Загреба Ненад Полимац.

Награда за "Тилву Рош" додјељена је уз образложење да је то "изванредно упечатљиво приказана млада генерација ухваћена у процјеп глобализма и провинцијализма, изражена најсавременијим филмским језиком".

Новковић је добио статуету Софест за "суверени редитељски поступак који пулсира енергијом каква се данас ријетко среће у светској кинематографији".

За сценарио филма "Како су ме украли Немци" жири је оценио да "Други светски рат у Србији никад није приказан из овако оригиналног ракурса".

Фехмиу је награђен за најбољу мушку улогу јер је "снажно дочарао лик који у завршници поседује непатворени патос јунака грчке трагедије", а Ђуричићева за најбољу женску улогу јер "њена интерпретација жене која је спремна на све како би заштитила оне које воли одише суровом, несвакидашњом глумачком снагом".

У новоуведеним категоријама награђени су сценограф Немања Петровић који је у филму "Монтевидео Бог те видео" остварио "раскошну евокацију епохе каква се ријетко виђа у српској кинематографији", сниматељ Душан Јоксимовић чији се визуелни просједе у филму "Непријатељ" одликује "јединственим колоритом и даје причи филма нову димензију" и монтажер Марко Глушац ("Непријатељ") чији је "рад сјајно и врло функционално одредио ритам и појачао драмски набој филма" .

Статуете Софест добиле су и костимографкиња Ирена Марјанов која је у филму "Бели бели свет" показала "посебну креативност у осликавању карактера начином на који се ликови облаче" и композиторка Исидора Зебељан за филм "Како су ме украли Немци" јер њена "врло интимистичка партитура јединствено и драматично подвлачи осјећај изгубљености јунака филма".

Одлуке стручног жирија о најбољем филму, као и у категоријама режија, сценарио, камера, сценографија и костим донете су већином гласова, а о најбољој глуми, монтажи и музици једногласно. Сва ова признања уз статуете Софест носе и новчани део, у распону од 100.000 до 800.000 динара.

Жири публике додијелио је Самарџићевој трилогији своју награду за најбољи филм, коју чине статуета "Слобода" и новчани износ од 200.000 динара.

"Мирис кише на Балкану", како је образложио жири публике, "на дирљив начин уз врсно филмско умЈеће приказује пут личне среће јунака и оставља снажан емоционални утисак на гледаоца".

"Трилогија на хумани начин приказује судбину породице у различитим историјским периодима, добрим и тешким временима као и љубав која прихвата дијалог цивилизације и личну срећу насупрот верским ограничењима и отпору средине", наводи се у образложењу.