Tихомир Станић награђен за улогу у Непријатељу

Српски глумац Тихомир Станић добитник је награде за најбољег глумца на Бразилском фестивалу филма "Фантаспоа" за улогу у филму "Непријатељ", режисера Дејана Зечевића. Станић је награђен за улогу демона Дабе у филму "Непријатељ" на филмском фестивалу у Бразилу, у граду Порто Алегре, на једном од највећих филмских фестивала Јужне Америке. У овогодишњој селекцији нашло се […]

субота, јун 23, 2012 / 16:45

Српски глумац Тихомир Станић добитник је награде за најбољег глумца на Бразилском фестивалу филма "Фантаспоа" за улогу у филму "Непријатељ", режисера Дејана Зечевића.

Станић је награђен за улогу демона Дабе у филму "Непријатељ" на филмском фестивалу у Бразилу, у граду Порто Алегре, на једном од највећих филмских фестивала Јужне Америке.

У овогодишњој селекцији нашло се 79 филмских остварења из цијелог свијета – саопштио је данас копродуцент "Балканфилм".

Станић је рекао да је веома задовољан овом наградом и тиме што филм "Непријатељ" од премијере у марту прошле године живи веома буран фестивалски живот.

„Филм `Непријатељ` од дана премијере марта 2011. већ годину дана живи веома буран фестивалски живот, те сам веома задовољан због тога, не само из аспекта глумца, већ и као копродуцент овог филмског остварења“, рекао је Станић.

Бразилски медији су пренијели коментаре о запаженој улози Станића, наводећи да је "посебан таленат у компоновању лика демона који плаши не само изгледом, већ и јасношћу приказа подмуклих дијалога".

Филм "Непријатељ" снимљен је у копродукцији "Биберче" (Београд), "Балканфилм" (Бањалука), "Тиволи филм" (Мађарска) и "Максим филма" из Загреба, а награђиван је у току 2011. године на фестивалима у Солуну, Копру, Пусану, Монпељеу у различитим категоријама.

Филм "Непријатељ" је прича о манипулацији животима и страховима, о танкој линији од пријатеља до непријатеља. Радња се догађа 1995. године.

Мали инжињерски вод дочекао је Дејтонски мир у планинама недалеко од рушевина фабрике уништене у борбама. Сви припадници јединице носе мрачна сјећања на протекле године.

У таквој атмосфери вод у рушевинама налази зазидани подрум и у њему човјека који мирно сједи за столом као да их је ту и чекао. Овим сусретом отвара се Пандорина кутија.

Филм "Непријатељ" сниман је осам седмица на Козари, у Бањалуци, Приједору, Мркоњић Граду, а коштао је 1.010.000 евра.Оставите одговор