Тихић све у пакету: Постоји спремност да подржимо ХДЗ

Предсједник СДА Сулејман Тихић изјавио је данас након састанака са лидерима ХДЗ-а БиХ Драганом Човићем и СДП-а Златком Лагумџијом да постоји спремност да се подржи кандидат ХДЗ-а БиХ за предсједавајућег Савјета министара. Тихић је новинарима након сусрета са Човићем нагласио да није било конкретно ријечи о именима кандидата те да је договорено иницирање разговора са […]

среда, 27 јула, 2011 / 22:18

Предсједник СДА Сулејман Тихић изјавио је данас након састанака са лидерима ХДЗ-а БиХ Драганом Човићем и СДП-а Златком Лагумџијом да постоји спремност да се подржи кандидат ХДЗ-а БиХ за предсједавајућег Савјета министара.

Тихић је новинарима након сусрета са Човићем нагласио да није било конкретно ријечи о именима кандидата те да је договорено иницирање разговора са лидером СНСД-а Милорадом Додиком и представницима из РС о формирању Савјета министара БиХ.

Лидер СДА је рекао да је са Човићем разговарао о споразуму о етничкој заступљености на кључним позицијама испод нивоа Савјета министара у складу са пописом становништва, те о формирању власти у Средњобосанском и Херцеговачко-неретванском кантону.

Одговарајући на питање да ли је током сусрета било ријечи о могућности да Младен Иванковић Лијановић обезбиједи подршку странака Платформе за предсједавајућег Савјета министара, Тихић је рекао да то може бити случај само ако представник Народне странке "Радом за бољитак" обезбиједи подршку из РС, што је у овом тренутку тешко изводиво.

"Разговарали смо о три групе питања. Једна група питања је била о Савјету министара. Било је ријечи и о формирању власти у кантонима, али све је то дио једног пакета", рекао је Тихић.

Сусрет Човића и Тихића одржан је у згради Парламентарне скупштине БиХ док је сусерт Човића са лидером СДП-а Златком Лагумџијом и СДА Сулејманом Тихићем одржан раније у згради Владе ФБиХ у Сарајеву.

Лагумџија: Ништа није договорено

Предсједник СДП-а БиХ Златко Лагумџија изјавио је данас да кандидат за предсједавајућег Савејта министара БиХ може бити из реда ХДЗ-а БиХ уколико претходно буду договорена сва остала министарска мјеста.

Лагумџија је, након данашњег састанака са лидерима СДА Сулејманом Тихић и ХДЗ-а БиХ Драганом Човићем, рекао да није договорено ништа.

Према његовим ријечима, приликом сусрета било је ријечи о формирању Савјета министара БиХ, те формирању власти у Средњобосанском и Херцеговачко-неретванском кантону.

"Има доста ствари о којима смо се сагласили, а разговарали смо и о структури Савјета министара БиХ. Нисмо постигли договор о ономе што је и даље спорно, а то је омјер између странака `платформе`, с једне стране, и два ХДЗ-а с друге стране", рекао је новинарима Лагумџија.

Предсједик СДП-а БиХ је најавио да ће бити настављени разговори о расподјели министарстких мјеста у Савјету министара.

"Сасвим је природно да је можда, ипак, у све ово скупа потребно укључити и Милорада Додика (предсједника СНСД-а), јер има доста непознаница када су те ствари у питању, а већ међу нама постоје разлике које се не могу у овом тренутку превазићи", рекао је Лагумџија.

Он је додао да постоји варијанта према којој су странке "платформе" прихватиле да се, уколико дође до договора о програмској основи и композицији будућег Савјета министара, "може разговарати о томе да подрже кандидата ХДЗ-а БиХ уколико је за остале прихватљив".

Лагумџија је истакао да на састанку није поменуто ниједно име када је ријеч о структури Савјета министара БиХ.

"То је очигледно ствар Човића и Додика, који нас држе у ситуацији у којој ће овај Савјет министара, изгледа, наредне три године можда функционисати на овај начин. Ако је то њима добро, ја то не могу промијенити", додао је Лагумџија.