Тихић: Подржавам принцип ротације

Предсједник Странке демократске акције (СДА) Сулејман Тихић изјавио је да је он лично за принцип ротације на кључним позицијама власти и да свако ко прихвата БиХ, као мултиетничку државу и Дејтонски споразум, мора прихватити и ротацију. "Ми смо зато да се направи уставна одредба и кад су у питању предсједник Предсједништва, предсједавајући Савјета министара, предсједавајући […]

понедељак, 15 августа, 2011 / 08:34

Предсједник Странке демократске акције (СДА) Сулејман Тихић изјавио је да је он лично за принцип ротације на кључним позицијама власти и да свако ко прихвата БиХ, као мултиетничку државу и Дејтонски споразум, мора прихватити и ротацију.

"Ми смо зато да се направи уставна одредба и кад су у питању предсједник Предсједништва, предсједавајући Савјета министара, предсједавајући Представничког дома, Дома народа, да те четири позиције буду из различитих конститутивних народа", рекао је Тихић.

Одговарајући на питање у чему је проблем да министар спољних послова буде Србин, Тихић је за "Независне новине" истакао да у текућем мандату није био Бошњак на челу Министартва.

Он је нагласио да већ дуго постоји спремност о томе да на челу Савјета министара буде Хрват из ХДЗ-а, али под условом да се удовољи неким другим захтјевима које би СДП и СДА том приликом поставиле.

Тихић је увјерен да би политички лидери већ у септембру могли постићи договор о важним питањима у БиХ, када би сјели и разговарали.

Коментаришући изјаву предсједника СНСД-а Милорад Додик да неће сазивати састанак јер када је то учинио посљедњи пут нису дошли представници СДА и СДП-а БиХ, Тихић је рекао да је спреман да учествује ако Додик сазове састанак, као и да је спреман и да сазове састанак ако буде било потребно.