Тихић: Не треба правити нову бламажу

Предсједник СДА Сулејман Тихић изјавио је данас да не треба заказивати нови састанак лидера странака у БиХ и, како је рекао, правити нову бламажу и замајавати јавност. Он је изјавио новинарима у Сарајеву да лидери водећих странака у БиХ на састанку у Италији, ни послије тога, нису успјели да усагласе разлике које су постојале током […]

четвртак, 1 децембра, 2011 / 20:08

Предсједник СДА Сулејман Тихић изјавио је данас да не треба заказивати нови састанак лидера странака у БиХ и, како је рекао, правити нову бламажу и замајавати јавност.

Он је изјавио новинарима у Сарајеву да лидери водећих странака у БиХ на састанку у Италији, ни послије тога, нису успјели да усагласе разлике које су постојале током сусрета у Брчком и у Сарајеву када је ријеч о формирању Савјета министара.

"Ријеч је о двије групе проблема. Прва је концептуалне природе када је у питању подјела позиција у Савјету министара, а друга је што различито читамо текст члана 9 Устава БиХ гдје стоји да етничку структуру функциоинера на нивоу БиХ у правилу одражава етничка структура становништва у БиХ, што значи према попису из 1991. године. Тако то читамо ми из странака платформе. Друго читање је оно које говори да је ту ријеч о паритету", каже Тихић.

Према његовим ријечима, на састанку у Италији лидери шест странака изнијели су своје позиције које се нису промијениле.

"Након тога разговарали су представници странака из ФБиХ до пола један у ноћи, али се нисмо помакли у правцу договора. Због тога сматрам да не треба заказивати нови састанак, правити нову бламажу и замајавати јавност", рекао је Тихић, наводећи да не зна када ће бити одржан нови састанак.

Он је рекао да би СДА пристала и на усвајање закона о попису становништва и о систему државне помоћи, али СДП то не жели јер није дио власти, а СДА не жели да сама иде у компромисе и било би јој тешко да сама сноси одговорност.

"Биће великих проблема и око финансирања институција. Већ је ове године дошло до одређених поремећаја у том правцу. У формирању Савјета министара није проблем само у странкама из ФБиХ. Проблем је и у СНСД-у, који не жели неку другу већину без ХДЗ-ова", навео је Тихић.

Што се тиче децентрализације БиХ, Тихић каже да је она децентрализована држава и "ниједна озбиљна странка не говори о централизацији и унитазизацији БиХ".

"Када је ријеч о раздруживању, Додик се на неки начин зеза са јавношћу, забавља је са том причом која нема никаквог реалног упоришта. Он на неки начин узнемирава јавност и удаљава нас од рјешења проблема", сматра Тихић.Оставите одговор