Тихић: Лагумџија износи паушалне и политикантске оцјене

Лидер Странке демократске акције Сулејман Тихић данас је оштро одбацио оптужбе да са Хрватском демократском заједницом (ХДЗБиХ) Драгана Човића дијели Босну и Херцеговину, како је то изјавио први човјек владајуће Социјалдемократске партије (СДПБиХ) Златко Лагумџија коментаришући наводни договор врха СДА и ХДЗ-а о "формули" за провођење пресуде "Сејдић-Финци". Лагумџија је за локалне медије изјавио да […]

среда, 18 септембра, 2013 / 14:22

Лидер Странке демократске акције Сулејман Тихић данас је оштро одбацио оптужбе да са Хрватском демократском заједницом (ХДЗБиХ) Драгана Човића дијели Босну и Херцеговину, како је то изјавио први човјек владајуће Социјалдемократске партије (СДПБиХ) Златко Лагумџија коментаришући наводни договор врха СДА и ХДЗ-а о "формули" за провођење пресуде "Сејдић-Финци".

Лагумџија је за локалне медије изјавио да понуђена рјешења иду у правцу „подјеле земље на три дијела“ и да се „практично довршавају ратни пројекти мирним путем“.

„Очито је да Златко Лагумџија није прочитао садржај рјешења. Због тога што није успио да нађе неко рјешење које би одговарало свим оним принципима, сада паушално износи те оцјене. Ми смо у овом рјешењу успјели да испоштујемо све принципе, почевши од пресуде суда у Стразбуру, потом да нема треће изборне јединице, да нема асиметрије, то јесте да су рјешења симетрична у потпуности и да један народ другом народу не бира члана Предсједништва БиХ. Нема говора ни о каквим подјелама Федерације БиХ, нема треће изборне јединице, дакле, имамо једину изборну јединицу, а сви грађани имају исто право гласа и да гласају за све кандидате. Такође, када се утврђују резултати гласања имамо два подручја која су мултиетничка. Истина је и да су у оба подручја Бошњаци већина“, казао је Тихић за Анадолију.

Према његовим ријечима, не може се говорити о кораку према успостави трећег ентитета и подјели БиХ.

„Подручја су привременог карактера и служе за израчунавање резултата гласања, и то само за чланове Предсједништва БиХ. Све друге Лагумџијине оцјене су стварно паушалне и политиканске, злонамјерне, изговорене са жељом да се не ријеши проблем и да БиХ не аплицира за кандидатски статус у Европској унији (ЕУ)“, додао је Тихић.

Вјерује да се један од разлога зашто Лагумџија не жели договор о имплементацији пресуде у случају „Сејдић-Финци“ треба тражити и у чињеници да он жели одгађање општих избора 2014. године.

„Странке које су побиједиле на прошлим изборима, оствариле су лоше резултате. Умјесто напријед, ишли су назад. Свјесни су да ће на изборима 2014. године изгубити па им сигурно одговара пролонгирање тих избора“, оцијенио је Тихић.

Најавио је да ће се делегације СДА и ХДЗ-а БиХ највјероватније у понедјељак, 23. септембра, састати како би покушали дефинитивно постићи споразум о имплементацији пресуде у случају „Сједић-Финци“.

„Ја сам са Човићем разговарао у прошли четвртак у четири ока. Постигнут је висок степен сагласности, но сачекат ћемо и коначан договор“, казао је Тихић.

Иако казао да ће анализирати понуђени приједлог, занимљиво је да је и Лагумџијин коалициони партнер, лидер Савеза за бољу будућност (СББ) Фахрудин Радончић изјавио како је Тихићев приједлог “политички занимљив“.

Он је, такође, изјавио како „не мисли да СББ треба бити међу популистичким тркачима који ће сваку идеју без озбиљне анализе дочекати на нож и држати патриотске триаде свакоме ко покуша наћи рјешење“.

Према договору Тихић-Човић, у Уставу Босне и Херцеговине би се брисало етничко одређење бираних чланова Предсједништва БиХ, а у Изборном закону БиХ се уводе два изборна подручја у Федерацији БиХ, из којих ће се бирати два члана Предсједништва БиХ који неће моћи бити из истог подручја, нити из истог конститутивног народа или представник осталих.

Формула предвиђа рјешавање случаја „Сејдић-Финци“ на трагу изборног модела који би гарантовао да се чланови Предсједништва БиХ и убудуће бирају на директан начин те симетрично у оба ентитета, а који би омогућавао и свим грађанима, без обзира на националну припадност, да се под једнаким условима кандидују за функцију члана Предсједништва БиХ.