Тихи Сулејман ХДЗ рони: Нема мајоризације

Предсједник СДА Сулејман Тихић изјавио да нема мајоризације Хрвата у Федерацији БиХ, те да ће својим радом и залагањем доказати да је за правну и институционалну равноправност хрватског, бошњачког и српског народа у БиХ. Тихић је рекао да ће СДА испоштовати сваку одлуку Уставног суда Федерације БиХ о питањима везаним за успостављање власти у том […]

среда, 23 марта, 2011 / 12:19

Предсједник СДА Сулејман Тихић изјавио да нема мајоризације Хрвата у Федерацији БиХ, те да ће својим радом и залагањем доказати да је за правну и институционалну равноправност хрватског, бошњачког и српског народа у БиХ.

Тихић је рекао да ће СДА испоштовати сваку одлуку Уставног суда Федерације БиХ о питањима везаним за успостављање власти у том ентитету.Он је поновио став да Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ није надлежна за рјешавање питања начина конституисања власти, али да има одговорност за тренутно стање јер је" толерисала неуставно дјеловање ХДЗ-а".

Предсједник СДА сматра да одбијање предавања дужности хрватских министара у протеклом сазиву Владе ФБиХ представља отпор привременог карактера. "Они ће се на крају одазвати позиву премијера ФБиХ /Нермина/ Никшића. Влада је изабрана и треба да ради и рјешава проблеме. Ово није најбоље рјешење, али је далеко горе ако немамо Владе", рекао је Тихић синоћ за БХТ 1.

Предсједник ХДЗ 1990 Божо Љубић очекује да се о начину формирања власти у ФБиХ изјасне амбасадори Савјета за провођење мира и ОХР, "који сада не могу пилатовски опрати руке од свега што се догодило".

"Они очекују од нас да испунимо услове `пет плус два` за транзицију ОХР-а, а један од услова за то је владавина права и закона. Према томе, они су сада позвани да кажу да ли је ово што је учињено у складу са законом и да ли оно што је успостављено на незаконит начин може донијети БиХ владавину закона", каже Љубић.

Говорећи о предстојећим одлукама ЦИК-а БиХ о формирању власти у ФБиХ, Љубић је истакао да оне не могу бити другачије од ранијих упозорења и да оно што је покушано у виду својеврсног уставног пуча, односно државног удара, не може бити признато јер се избор предсједника и потпредсједника није могао обавити без најмање једне трећине изасланика у хрватском клубу.

Говорећи о иницијативи за сазивање Хрватског народног сабора и могућем оснивању међужупанијског и међуопштинског вијећа, Љубића је навео да то представља легитиман и уставан одговор Хрвата на покушај успостављања неуставне и нелегитимне власти.

"На тај начин бранимо Устав БиХ и конститутивност хрватског народа и могућу БиХ као државу три равноправна народа. Ми на неуставне и нелегитимне поступке странака из Сарајева СДП и СДА одговорамо легитимним, политичким и уставним одговором који је на располагању хрватском народу у БиХ", рекао је Љубић и нагласио да та борба не завршава успостављањем власти већ "промјеном Устава и Изборног закона који ће хрватску позицију изједначити са позицијом друга два конститутивна народа".Оставите одговор