Тибетанска влада у егзилу страхује од крвопролића за Нову годину

Предстојећа прослава тибетанске Нове године изгледа да ће донијети ново крвопролиће у региону Хималаја, саопштила је данас тибетанска влада у егзилу и упозорила да је Кина опколила то подручје. Суочавајући се са самоспаљивањем већ више од 20 будистичких свештеника који су желели слободу за Тибет и повратак духовног вође далај ламе, кинеске власти су упутиле […]

уторак, 14 фебруара, 2012 / 21:10

Предстојећа прослава тибетанске Нове године изгледа да ће донијети ново крвопролиће у региону Хималаја, саопштила је данас тибетанска влада у егзилу и упозорила да је Кина опколила то подручје.

Суочавајући се са самоспаљивањем већ више од 20 будистичких свештеника који су желели слободу за Тибет и повратак духовног вође далај ламе, кинеске власти су упутиле додатно неколико хиљада припадника снага безбједности на подручје Тибета, гдје очекују протесте.

„Они (Кинези) су опколили Тибет”, рекао је предсједник тибетанске владе у егзилу Лобасанг Сангај у интервјуу Асошијетед пресу. Он је рекао да је прослава тибетанске Нове године 22. фебруара, вјероватно довести до уличних протеста.

Пошто је то подручје затворено, страним туристима је наложено да напусте Тибет, као и страним новинарима, чиме је онемогућено извјештавање с тог региона.

„Кинеске безбједносне снаге угњетавају Тибетанце, а свијет неће знати ко је ухапшен, мучен или убијен”, рекао је Сангај у Дармсали у Индији, гдје се налази далај лама и тибетанска влада у егзилу.

Кинеске премијер Вен Ђибао изјавио је данас да кинеска влада поштује традиционалну културу и слободу вјерског изражавања. Према његовим ријечима, Кина је доста уложила у Тибет и тако ће наставити.

Подручје Тибета у западном дијелу Кине је захваћено нередима неколико мјесеци, после уличних протеста и самоспаљивања свештеника.

Најмање 16 будистичких монаха и других Тибетанаца спалило се током прошле године, а четворо у јануару, већином у тибетанским областима у провинцији Сечуан, тражећи слободу Тибета и повратак далај ламе, који је побјегао у Индију после слома побуне због кинеске владавине 1959.

Кина критикује далај ламу дуже од деценије и оптужује га за кампању чији је циљ одвајање Тибета од остатка Кине.

Кинеске власти покушале су и да приморају монахе да се одрекну далај ламе програмима политичког образовања у вјерским институцијама у Тибету. Далај лама тврди да жели само већу аутономију за Тибет.