ТИ БиХ се хвали напразно: Сарајстанска агенција има право да "забрањује" Министарству просвјете Српске

Мисија Међународно провидних је и у овом случају јасна. Бавити се Српском, на начин да је нека агенцијица из Сарајстана надређена Министарству просвјете и културе у Влади РС.

петак, 8 маја, 2020 / 13:04

Наравно, од тога нема ништа. Тзв. Уставни суд БиХ је најбоља парадигма глупости ове земље, будући да његове одлуке нико у Ефбиху не поштује. Као што америчка организација ТИ БиХ, користи само латинично иписмо и енглески, а бави се Републиком Српском на првом мјесту.

Но, ево њиховог саопштења, пресловљеног на српско писмо:

Агенција за заштиту личних података БиХ забранила је Министарству просвјете и културе РС да сачињава спискове запослених који се одричу личних примања у корист Фонда солидарности, јер се ради о незаконитој пракси.

Након што је Транспаренцy Интернатионал у БиХ (ТИ БиХ) пријавио Агенцији да се ови спискови сачињавају без законског основа и да могу служити као средство притиска и дискриминације радника који на то нису пристали, Агенција је провела поступак и наложила уништавање спискова.Агенција је рјешењем забранила Министарству да од основних и средњих школа, установа културе, ђачких домова и управних организација у саставу Министарства, захтијева да сачине спискове запосленика који су потписали изјаве и пристали да одређени проценат личних примања за март усмјере на рачун Фонда солидарности, те наложила да избрише и униште све достављене спискове запосленика, наводи се у рјешењу Агенције за заштиту личних података БиХ.

ТИ БиХ је пријавио овај случај јер се сачињавањем спискова нарушава принцип добровољности. Након што је јавност обавијештена о томе, реаговали су из Министарства просвјете и културе РС, одбацујући наводе да се у образовном систему приликом уплате у Фонд крши принцип добровољности.

На основу закључка Владе Српске од 26. марта предложено да сваки руководилац упозна запослене да могу одређени проценат својих личних примања за март усмјерити на рачун посебних намјена Фонда солидарности за обнову Српске, уважавајући у потпуности принцип добровољности и солидарности. Министарство је у допису упућеном образовним установама појаснило детаље саме процедуре уплате средстава у Фонд солидарности, не кршећи ни на који начин Закон о заштити личних података, наведено је у реаговању Министарства које је упућено 4. априла.

Иако се у саопштењу Министарства нигдје не помиње да је наложено сачињавање спискова, Агенција за заштиту личних података у проведеном поступку установила је да је у сврху редовне контроле обрачуна плата затражено сачињавање спискова и њихово достављање у Министарство. ТИ БиХ је од почетка тврдио да се спискови могу користити као средство притиска на запослене, а подсјећамо да су и представници запослених износили у јавности информације да поједини директори присиљавају запослене да се одрекну дијела примања, о чему се огласила и Конфедерација синдиката Републике Српске.