ТИ БиХ: Руководство Електропривреде РС хоће у луксузне фотеље што прије

Није познато зашто се толико жури руководству Електропривреди Републике Српске које је спремно да плати далеко више оном ко им намјештај испоручи што прије, а такве критеријуме поставили су и код одређивања „економски најповољније понуде“ на тендеру вриједном око 52.650 КМ.

петак, 11 јануара, 2019 / 08:37

Спремни су да плате и дупло више само да им се фотеље испоруче у што краћем року. Набавка намјештаја, поред фотеља, укључује радне столове и ормаре, а намијењена је за потребе управне зграде Матичног предузећа ЕРС-а.

Постављена су три критеријума за бодовање потенцијалних понуђача, а онај ко понуди најнижу цијену може добити максимално 50 од укупно 100 бодова. Десет бодова може се добити за најповољнији рок (валуту) плаћања, док чак 40 бодова добија понуђач који понуди најкраћи рок испоруке. То практично значи да готово сигурно побјеђује онај ко тражену робу има на лагеру, јер нико други неће проћи чак ни са дупло нижом цијеном.

Хипотетички, не би прошао ни неко ко би понудио 30.000 КМ нижу цијену, уз рок испоруке од свега седам дана, јер би био би изабран понуђач који робу може да испоручи у року од два дана, чак и ако је његова понуда 30 000 КМ скупља[1].

Додатни простор за манипулацију је бодовање рока плаћања који законски не може бити дужи од 60 дана, а Матично предузеће као најликвиднија организациона јединица унутар цијелог холдинга ЕРС-а ријетко на тендерима поставља овај услов. Није познато због чега се управи толико жури, јер је ова набавка предвиђена годишњим планом набавки ЕРС-а, али због толике хитности за њу би се из касе овог јавног предузећа могло издвојити далеко више новца, него што тај намјештај можда заиста вриједи на тржишту.

Примјер 1

Тендер је расписан 27.децембра, а рок за достављање понуда првобитно је требало да буде 8. јануара, али је касније продужен за још осам дана што додатно обесмишљава високо бодовање рока испоруке. Овако апсурдно постављена набавка значајно ограничава конкуренцију и фаворизује понуђаче који робу имају на лагеру. Ради се о 35 радних фотеља, двије канцеларијске са високим наслоном и двије клуб столице са ниским наслоном. Уз то, набавља се и 16 радних и канцеларијских столова као и 23 ормарића различитих димензија, а све заједно требало би коштати око 52.650 КМ.

Конкуренцију додатно ограничавају техничке спецификације намјештаја, јер је фотографија фотеља приложена уз тендерску документацију тако да није ни могуће понудити еквивалент, а такво постављање услова понуђачима забрањено је Законом о јавним набавкама.

Поред фотографија, између осталог, наглашено је да неке од фотеља морају да буду лакиране транспарентним полиуретанским лаком повишене тврдоће, обложене полиуретанском пјеном густоће 21кг/м3, пресвучена природном кожом прве категорије и опремљене синхро механизмом за подешавање нагиба наслона и висине сједишта.

Транспаренцy Интернатионал у БИХ упутио је пријаву Агенцији за јавне набавке због неправилне примјене Закона о јавним набавкама.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *