ТИ БиХ против Дарка Ћулума: Мало би да кадрирају, те мишљење себе као страног агента, потписују под "грађане"

ТИ БиХ позива Савјет министара да одбије приједлог министра безбједности Фахрудина Радончића о именовању Дарка Ћулума на мјесто директора Државне агенције за истрагу и заштиту (СИПА). ТИ БиХ подсјећа Савјет министара и јавност да је Дарко Ћулум био на челу Полиције Републике Српске у периоду када је ова институција била суочена са озбиљним оптужбама на појаве кршења основних људских права и слобода.

уторак, 21 јануара, 2020 / 19:27

Грађани Бањалуке су тако пријавили Омбудсману, организацијама цивилног друштва и интерним полицијским контролама случајеве малтретирања у полицијским просторијама, употребу прекомјерне силе и непрофесионално понашање више полицијских службеника, нарочито према грађанским активистима.

Истовремено, супротно међународној пракси, и противно упозорењима домаћих и међународних организација, Полиција, на чијем је челу Дарко Ћулум, усмјерила је све своје ресурсе на забрану јавних окупљања у Бањалуци за одређену групу људи због чега се против Ћулума води поступак пред Окружним судом у Бањалуци по захтјеву више грађана.

ТИ БиХ је и сам поднио више кривичних пријава против полицијских службеника због сумњи на насилничко понашање и злоупотребу положаја у вези са полицијским овлашћењима, а што је све било усмјерено против чланова групе Правда за Давида (данас политичке партије финансиране из иностранства, прим. Фронтала) и других грађана Бањалуке (којих?) који су препознати као подржаваоци ове групе.

ТИ БиХ сматра да именовање Дарка Ћулума на мјесто директора СИПА-е, или институције у чијем је мандату борба против организованог и најтежих облика криминала, води само ка даљњем урушавању повјерења грађана у органе власти, и у њихову опредјељеност да стану на крај криминалу и корупцију.

ТИ БиХ позива Савјет министара да не именује Дарка Ћулума на мјесто директора СИПА-е јер би то значило да се на мјесто једне од најбитнијих институција за спровођење закона именује лице против којег се води судски поступак због најтежих облика кршења Уставом гарантованих људских права и слобода.