ТИ БиХ поднио пријаве ЦИК БиХ против 14 странака

Због примања забрањених прилога Танспаренцy Интернатионал у Босни и Херцеговини (ТИ БиХ) поднио је пријаву Централној изборној комисији (ЦИК БИХ) против 14 политичких партија.

недеља, 2 јуна, 2019 / 18:13

Пријавом су обухваћени СББ, СДС, СДП, СДА, А-СДА, Странка за БИХ, ДНС, ДФ, Независни Блок, ПДА, Социјалистичка партија, Независна босанскохерцеговачка листа, Савез за нову политику и СРС др Војислав Шешељ.

Наведене политичке странке примале су донације од правних лица које су имале закључене уговоре са органима извршне власти и на тај начин прекршиле Закон о финансирању политичких партија БИХ.

ТИ БиХ је уз пријаву доставио и списак уговора које су закључили донатори ових партија са органима извршне власти током 2018. године. Из тих података је видљиво да су донатори странака добијали бројне тендере у локалним заједницама гдје управо те странке врше власт, што изазива додатну сумњу да је новац пореских обвезника на овај начин усмјераван у финансирање изборне кампање.

Тако је СББ примао донације од фирме која је добила уносне послове у бројним локланим заједницама укључујући и милионски посао у Општини Илиџа гдје ова партија учествује у власти, док су финансијери СДА побјеђивали на тендерима у општинама Живинице и Босански Петровац. Општински одбор СДС-а у Теслићу примао је донације од фирме која је добијала тендере од општинске управе коју предводи управо та партија, као и од јавних установа којима управља општина. Социјалистичкој партији укинута је финансијска обавеза од стране фирме која годинама добија послове од Владе РС у којој та странка учествује, док је на списку финансирјера ПДА приватна компанија која је добијала тендере од Владе Тузланског кантона као и од општина Бановићи, Живинице, Градачац и Бреза. Код Странке за БиХ примијећено је и неколико донација из анонимних извора, које су по закону морале бити уплаћене у буџет БИХ. Због свега наведеног, ТИ БиХ је у пријави апеловао на ЦИК БИХ да адекватно санкционише наведене политичке партије.

Већина странака пријавила је мале износе донација приватних компанија до 5.000 КМ, али тачност ових података није загарантована, јер Закон о финансирању политичких партија оставља велике могућности политичким субјектима да прикрију стварне изворе и износе донација.

Мониторинг финансирања политичких партија ТИБИХ показао је да из године у годину политички субјекти пријављују све мање донација, иако укупни буџети странака не трпе значајне измјене, док се трошкови изборних кампања повећавају. Бројне владајуће политичке партије, попут СНСД-а и Уједињене српске, у својим извјештајима нису приказале ни једну марку донација правних лица. С друге стране, СНСД је пријавио више од пола милиона КМ прихода од чланарина за 2018. годину, не наводећи чак нити број чланова.
Због нелегалног финансирања странака ТИ БИХ је и раније подносио пријаве ЦИК-у, а Служба за ревизију ЦИК установила је да су пријављене странке примиле забрањене прилоге, након чега је дио њих вратио недозвољене донације.