ТИ БиХ: Одбацити измјене Закона о финансирању странака

Транспаренси Интернешнал Босне и Херцеговине (ТИ БиХ) апелује на Уставноправну комисију Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ да одбаци измјене и допуне Закона о финансирању политичких партија с обзиром на то су упућивањем измјена у парламентарну процедуру прекршена правила за израду правних прописа. Како је ТИ БиХ већ упозоравао, Интерресорна радна група за измјене Закона о […]

петак, јун 1, 2012 / 17:20

Транспаренси Интернешнал Босне и Херцеговине (ТИ БиХ) апелује на Уставноправну комисију Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ да одбаци измјене и допуне Закона о финансирању политичких партија с обзиром на то су упућивањем измјена у парламентарну процедуру прекршена правила за израду правних прописа.

Како је ТИ БиХ већ упозоравао, Интерресорна радна група за измјене Закона о финансирању политичких партија БиХ прекршила је Јединствена правила за израду правних прописа у институцијама БиХ, која налажу да измјене и допуне законских аката не смију прелазити половину садржаја акта. Наиме, у случају Закона о финансирању политичких партија БиХ измијењено је 16 од тренутно важећих 29 чланова, што чини 60% садржаја Закона. На овај начин чланови Интерресорне радне групе не само да су заобишли правила и процедуре, већ су поступили и супротно мандату који им је повјерен од стране Парламентарне скупштине.

Неопходно је напоменути и да предложене измјене Закона о финансирању политичких странака, које укључују повећање лимита на донације странкама и легализовање појединих извора прихода који су до сада били забрањени, док у исто вријеме ниси успоштоване препоруке међународних институција за повећање транспарентности и надзора над утрошком средстава, настоје омогућити странкама додатну корист као и утицај донатора на рад странака.

Због свега наведеног, ТИ БиХ се нада да ће Уставноправна комисија препознати прије свега јасно кршење процедура, а затим и штетност предложених рјешења, те да ће при разматрању ових измјена 4. јуна 2012., одбацити измјене Закона о финансирању политичких партија. У супротном, оставиће се могућност за сличне злоупотребе процедура у будућности, што може довести до потпуног урушавања правног оквира.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *