ТИ БиХ: Електропривреда БиХ крши Закон о слободи приступа информацијама

Након што је Транспаренси Интернешнал Босне и Херцеговине (ТИ БиХ) упутио захтјев Електропривреди БиХ да достави уговор који је склопила са Руднап Гроуп а.д. Београд, Електропривреда је доставила одговор да је уговор повјерљив, те је упутила ТИ БиХ да од Руднап конзорцијума тражи сагласност за достављање поменутог уговора. Електропривреда је овим на више начина прекршила […]

среда, 14 децембра, 2011 / 14:27

Након што је Транспаренси Интернешнал Босне и Херцеговине (ТИ БиХ) упутио захтјев Електропривреди БиХ да достави уговор који је склопила са Руднап Гроуп а.д. Београд, Електропривреда је доставила одговор да је уговор повјерљив, те је упутила ТИ БиХ да од Руднап конзорцијума тражи сагласност за достављање поменутог уговора.

Електропривреда је овим на више начина прекршила Закон о слободи приступа информацијама БиХ, прије свега што није доставила уговор који је као јавно предузеће према Закону обавезна доставити, те што одговор ТИ БиХ-у није достављен у форми рјешења, чиме се ТИ БиХ-у одузимају правна средства за жалбу на одговоре.

С друге стране, Електропривреда је одмах одбила доставити одговор и означила уговор повјерљивим, иако је прво била обавезна спровести тест јавног интереса којим би се утврдило да ли је оправдана тајност уговора. У исто вријеме, Електропривреда је као потписница уговора дужна тражити одобрење од компаније с којом је склопила уговор, а не ТИ БиХ. Електропривреда је на овај начин без икаквог упоришта одбила примијенити Закон, упутивши ТИ БиХ на приватну фирму, која нема никаве обавезе по Закону о слободи приступа информацијама.

Очигледно је да се пракса тајности и нетранспарентности при јавном уговарању наставља, а досадашње искуство показало је да када јавне инситуције нису спремне да поступе по закону и учине информације јавно доступним, разлог обично лежи у чињеници да су кршени и други закони осим Закона о слободи приступа информацијама. ТИ БиХ ће искористити сва правна средства и инсистирати на објављивању овог уговора, како би се утврдила законитост самог уговора, те како би јавност могла бити информисана о томе шта сам уговор подразумијева.Оставите одговор