Тет-а-тет без маске: Џафи и Илир се изгрлили у Тирани

Првог дана посјете Републици Албанији, предсједавајућег Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића испред предсједничке палате, дочекао је предсједник Републике Албаније Илир Мета.

понедељак, 5 октобра, 2020 / 13:41

Наравно, ово је још једно у низу азбукоубиствених саопштења из Предсједништва БиХ, против чега српски представници очигледно немају ништа, па се сликају и шетају као икебане мултиетничности, док брига за национални интерес и није баш у првом плану.

Посебно да се у саопштењу о дружењу са Шиптарима у Тирани, не нагласи да БиХ неће никад признати НАТО-нарко државуљак назван Косово*. Чекајући макар једно саопштење из Предсједништва БиХ, а да га потписује служба Милорада Додика, пресловљавамо ово "образ уз образ" саопштење о животу и прикљученијима Шефика Џаферовића:

Све по реду: Супа, сарма, почасна јединица

Уприличена је и церемонија свечаног дочека уз интонирање химни и смотру почасне јединице а затим су предсједавајући Џаферовић и предсједник Мета одржали тêте-à-тêте састанак.

Током састанка званичних делегација Босне и Херцеговине и Републике Албаније, предвођених предсједавајућим Џаферовићем и предсједником Метом истакнуто је да су билатерлани односи између двије земље добри и пријатељски, без отворених питања.

Предсједник Републике Албаније Мета је изразио задовољство посјетом предсједавајућег Џаферовића и казао како је Босна и Херцеговина пријатељска земља те да је са Албанијом веже дугогодишње пријатељство.

Предсједавајући Џаферовић је нагласио како је Босна и Херцеговина опредјељена према чланству у Европској унији те је честитао Албанији на отварању приступних преговора са Европском унијом. Изразио је наду да ће Европска унија ускоро додијелити кандидатски статус Босни и Херцеговини.

Предсједавајући Џаферовић је казао да су недавни разговори који су Бруxеллесу имали чланови Предсједништва БиХ са званичницима Европске уније дали подстрек напорима Босне и Херцегоивне да испоуни увијете за кадидатски статус.

Током састанка раговарано је и о регионалној сарадњи и изградњи повјерења у регион. Било је ријечи и о ‘Мини Сцхенгену’, продубљивању регионалног економског простора на западноме Балкану тј. уклањању препрека за слободно кретање роба, услуга, капитала и људи широм регије.

Предсједавајући Џаферовић је обавијестио предсједника Илира Мету о одлуци Предсједништва БиХ да отвори Амбасаду Босне и Херцеговине у Републици Албанији.

Предсједник Мета је изразио задовољство тиме те потврдио да ће и Република Албанија отворити своју амабасаду у Босни и Херцеговини. Тиме би се, истакли су, омогућила интензивнија и јача сарадја на свим нивоима и у свим областима између двије пријатељске земље.

Истакнут је интерес за јачање економских односа посебно у области енергетике, пољопривреде, и туризма зато што су, како је речено, потенцијали двије земље комплемнтарни и могу бити покретач јачег развоја двију држава.

У делагацији коју предводи предсједавајући Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић су и амбасадор Босне и Херцеговине за Републику Албанију Нусрет Чанчар, те савјеници чланова Предсједништва БиХ Милорада Додика и Жељка Комшића Радован Ковачевић и Давор Вулетић.