Teслић: “Ирачани“ се вратили

Радници из Теслића, који су били заробљени у ирачком граду Ербил, најавили су да ће поднијети заједничку кривичну пријаву против суграђанина Зорана Ристикића који је организовао њихов пут у Ирак  Држављани БиХ отпутовали су на рад у Ербил, посредством њемачке компаније чији је власник Еуген Ејрих, а међу њима је шест Срба, десет Бошњака и […]

понедељак, новембар 28, 2011 / 17:42

Радници из Теслића, који су били заробљени у ирачком граду Ербил, најавили су да ће поднијети заједничку кривичну пријаву против суграђанина Зорана Ристикића који је организовао њихов пут у Ирак

 Држављани БиХ отпутовали су на рад у Ербил, посредством њемачке компаније чији је власник Еуген Ејрих, а међу њима је шест Срба, десет Бошњака и један Хрват. Дан прије истицања виза успјели су да изађу из Ирака у Турску.

Они су сагласни да организатори ове преваре морају одговарати.

Начелник општине Теслић Саво Касаповић рекао је данас на пријему за 17 Теслићана који су јутрос допутовали у свој град, да је локална власт урадила све што је било у њеним могућностима да им помогне.

"Мислим да заједно треба да пошаљемо поруку да наши људи не треба да буду овако лаковјерни и да не насједају на поједине лијепе приче о запослењу, већ да треба да консултују институције и више људи", навео је Касаповић.

Он је изјавио, да су му радници помињали имена лица која су их преварила и да је један Зоран Ристикић, други Нијемац Еуген Ејрих, а да је трећи човјек који их је дочекао. Касповић је нагласио да против превараната треба покретати одређене поступке.

Начелник је захвалио медијима на праћењу ових дешавања, Министарству иностраних послова БиХ и Амбасади БиХ у Јордану и Конзулату у Турској на њиховом ангажману да се овај проблем што прије разријеши.

Елвис Рамић из Блатнице, који је поруку у њиховом положају у Ираку објавио на мрежи "Фејсбук", рекао је да ништа од обећаног тамо нису добили.

"Од обећане плате од 700 долара седмично нисмо добили ништа. Одузели су нам документа и веома грубо се понашали, представљали се као преводиоци, шефови, а пријетили су нам и пиштољем", каже Елвис.

Шахдо Ботић из Гомјенице испричао је да су живјели у веома тешким условима и да ништа од обећаног није испуњено.

Он је додао да је повјеровао у обећана добра примања, истакавши да их Ристикић преварио да ће имати плату, сигурне визе, љекарску помоћ, а од тога ништа нису имали.

Зијад Драгонић из Гомјенице рекао је да су преживјели праву агонију, пошто су малтретирани, искориштени и физички и психички и здравствено.

Он је поручио грађанима БиХ да добро размисле прије него што крену на рад у иностранство, као и да провјере безбједност докумената и фирме која их шаље.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *