Тешко иде буца у војнике: САД се суочавају са мањком регрута због гојазности

Војска САД могла би се суочити са недостатком особља, па чак и смањењем нивоа спремности за мисије због сталних проблема америчког становништва са гојазношћу, наводи се у истраживању које је објавио "Журнал нутриционе едукације и понашања".

субота, 7 маја, 2022 / 17:26

Један од аутора истраживања нутрициониста и асистент на Медицинском колеџу Универзитета у Кентакију Сара Полис упозорила је да су повећање броја калорија у храни и веће порције довеле до гојазности у САД.

Као резултат тога, смањен је број мушкараца и жена који испуњавају услове за регрутовање, јер прелазе војне стандарде када се ради о процентима масти у организму.

"То је комплексан проблем који има снажан утицај на државну безбједност тиме што умањује број доступних регрута и број кандидата за поновно регрутовање и потенцијално смањује спремност за мисију", рекла је Полисова.

Према тексту истраживања, број мушкараца који прелазе максималан индекс масти у организму према стандардима војске удвостручио се од 1960. године, док је код жена тај број утростручен, пренио је "Спутњик".

Полисова је изјавила да, осим калоричне исхране, на број доступних регурута утичу и несигурност хране и промењива демографија у САД.

Основни тренажни пукови све више регрутују жене, као и припаднике расних и етничких мањина. Све те групе често имају проблем са несигурношћу хране, односно недостатак приступа здравој храни, а онда као резултат долази гојазност.

Полисова је предложила неколико начина за рјешавање проблема. Први приједлог је да војни лидери играју улогу у промовисању едукације о здравој исхрани у оквиру оружаних снага.

Осим тога, америчке школе могу да допринесу борби против гојазности уклањањем хране која је мање здрава из понуде и проширивањем програма који нуде бесплатне или јефтине оброке учаницима.

Истраживање подсјећа да је у САД у одређеној мјери гојазно око 40 одсто одраслих и 18 одсто дјеце.