Teшка година за произвођаче дувана

Директор бијељинског предузећа „Дуван“ Светозар Михајловић рекао је Срни да је прошла година била изузетно тешка за произвођаче дувана и да је из године у годину ситуација све тежа и неизвјеснија. Михајловић је рекао да је у 2012. и принос и квалитет ове културе био знатно нижи него претходних година, како због суше, тако и […]

четвртак, 17 јануара, 2013 / 12:27

Директор бијељинског предузећа „Дуван“ Светозар Михајловић рекао је Срни да је прошла година била изузетно тешка за произвођаче дувана и да је из године у годину ситуација све тежа и неизвјеснија.

Михајловић је рекао да је у 2012. и принос и квалитет ове културе био знатно нижи него претходних година, како због суше, тако и због неадекватних подстицаја.

"Нико не препознаје значај производње дувана; подстицаји изостају или су веома мали, па дестимулативно дјелују на произвођаче дувана. Из године у годину све их је мање и бојим се да се ова производња полако гаси“, рекао је Михајловић.

Он је додао да је сваки произвођач дувана једна мини-породична фабрика која запошљава, осим комплетног домаћинства, још седам-осам сезонаца који девет мјесеци раде у производњи дувана.

"Зато сматрам да свако домаћинство, као мала фабрика, представља посебан облик рада и производње и могу да послужи као узор и другим производњама. Ово би морали препознати надлежни и не би се смјело дозволити да се полагано гаси овај изузетно важан облик производње“, рекао је Михајловић.

Он је подсјетио да модел производње – од набавке сјемена, па до преузимања комплетне производње – постоји још једино у дуванарству.

Михајловић је рекао да је ресурс Посавине и Семберије за узгој ове културе велики, али да сматра да ће због ситуације која је из године у годину све тежа престати интересовање и коопераната – фабрика заинтересованих за ово подручје.

Запослени у "Дувану", каже Михајловић, тренутно су завршили обраду дувана, који је спреман за тржиште.

"Припремамо ових дана сусрет са произвођачима дувана да бисмо им изнијели концепт и услове производње дувана за наредну годину“, рекао је Михајловић, наводећи да би први састанак требало да буде одржан крајем јануара.

Уговарање производње почиње крајем фебруара, а у првим данима марта биће набављен репроматеријал сјетвеног дувана, као и свега неопходног за производњу ове културе.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *