Teшановић: 930 хиљада КМ за субвенције каматних стопа на стамбене кредите

Министарство породице, омладине и спорта Републике Српске издвојиће у идућој години 930.000 КМ за субвенције каматних стопа на стамбене кредите, што је за 230.000 КМ више него ове године, изјавила је у интервјуу Срни министар породице, омладине и спорта Српске Нада Тешановић. Тешановићева је навела да субвенција омогућува младом човјеку или младом брачном пару да […]

понедељак, новембар 21, 2011 / 11:47

Министарство породице, омладине и спорта Републике Српске издвојиће у идућој години 930.000 КМ за субвенције каматних стопа на стамбене кредите, што је за 230.000 КМ више него ове године, изјавила је у интервјуу Срни министар породице, омладине и спорта Српске Нада Тешановић.

Тешановићева је навела да субвенција омогућува младом човјеку или младом брачном пару да на износ кредита од 100.000 КМ за период од 20 година, са каматном стопом од пет одсто, оствари око 13.000 КМ бесповратних средстава.

Према њеним ријечима, у овој години одобрене су 224 субвенције уз један одсто каматне стопе.

"Од 2008. године, када јеј почела реализација овог програма, укупно су одобрена 1 053 захтјева за субвенцију каматне стопе“, нагласила је Тешановићева.

Говорећи о стамбеном збрињавању вишечланих породица, Тешановићева је рекла да је током четири године у изградњу 97 кућа у 26 општина уложено око 8,5 милиона КМ.

"Ријеч је о збрињавању око 1 500 дјеце, јер су збринуте породице са петоро и више дјеце", напоменула је Тешановићева и најавила да ће један од приоритета Министарства у наредном периоду бити пронаталитетна политика.

"Прошле године Министарство здравља и социјалне заштите издвојило је 400.000 КМ за други покушај вјештачке оплодње, а то је предсједник Српске Милорад Додик подржао издвајањем 500.000 КМ. Сматрам да је то област која треба да буде у нашем министарству“, истакла је Тешановићева, најавивши разговор за министром здравља и социјалне заштите Српске Ранком Шкрбићем о начину преузимања гранта.

Говорећи о другим врстама субвенција за заштиту породице, Тешановићева је казала да Министарство помаже центре за старе особе и за лијечење овисника од наркотика као што су попут они у Бастасима и Александровцу.

"Помажемо и оснивање удружења са четворо и више дјеце, издвајамо 300 односно 400 КМ за свако треће и четврто дијете, подржавамо Конференцију беба, а јуче смо подијелили поклон пакете у 13 породилишта у Српској, поводом Дана дјетета“, навела је Тешановићева неке од активности Министарства, чији је циљ подршка породици.

Тешановићева је нагласила да су Стратегијом развоја породице предвиђене мјере пронаталитетне политике за чију је потпуну реализацију потребно много улагања и стрпљења, јер се ти резултати не могу видјети за неколико дана, већ су за то потребне године.

"Проблем је и што 20 година нема пописа становништва па не можемо озбиљно планирати, јер немамо основних података неопходних за предузимање конкретних мјера", додала је Тешановићева.

Говорећи о активностима у вези са омладином, Тешановићева је подсјетила да је у скупштинску процедуру упућен Приједлог закона о измјенама и допунама закона о омладинском организовању, који ће омогућити бржу реализацију активности предвиђених Омладинском политиком Српске у циљу побољшања положаја младих и услова за њихов квалитетнији живот.

"Унесене су измјене које прецизно уређују омладински сектор. Једна од новина је и дефинисање мобилности младих, чији је циљ да се што више укључују у европске токове, да би се појачала регионална и међународна сарадња младих људи", напоменула је Тешановићева у интервјуу СРНИ.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *