Тероризам

Проблем међународног тероризма у свим његовим појавним облицима доминантна је тема у глобалним размерама а испољава се на свим нивоима. Одговор на питање да ли ће доћи до нових масовних напада је врло тешко дати а ако их буде битно ће определити светску политику. Ако их пак не буде задржаће се садашња оријентација и тенденције. […]

понедељак, 7 марта, 2011 / 10:01

Проблем међународног тероризма у свим његовим појавним облицима доминантна је тема у глобалним размерама а испољава се на свим нивоима.

Одговор на питање да ли ће доћи до нових масовних напада је врло тешко дати а ако их буде битно ће определити светску политику. Ако их пак не буде задржаће се садашња оријентација и тенденције.

Битно је уочити да у свим инстанцама борбе против тероризма још нико није ни поменуо проблеме који узрокују терористичке активности, тако да се свет углавном до сада бавио последицама, а нема назнака да би се било који од узрока до краја и квалитетно расветлио, а камоли разрешио.

Сами облици терористичких активности и њихове размере тешко су предвидиви, али са са великом вероватноћом тачности може устврдити да је могућа употреба и нових оружја, до сада неупотребљаваних, као и потпуно нових метода. Планери терористичких акција, нажалост, за сада имају иницијативу, коју ће свакако покушати задржати и у наредном времену.

Европско тло је веома подложно свим облицима терористичких активности а способност одговора није у сразмери са нивоом потенцијалне опасности. Сви делови Европе су реално угрожени, те само интегрални приступ противтерористичких активности може да да одређени резултат.

Југоисток Европе, а посебно простор БиХ, представља посебну причу. Овде имамо два система (Република Српска и Федерација БиХ). У једном, дакле у оквиру Српске, предузимају се врло озбиљне и снажне мере противтерористичке борбе, док се у другом систему (Федерацији БиХ) не тежи активисању противтерористичких активности, већ се само помињање користи у сасвим друге сврхе, а једна је тежња за уставним променама на штету Српске.

На овај начин се само погодује развоју теророистичкоих потенцијала, а јасно је ко их на који начин то ради.0 КОМЕНТАРА

  1. Гостимир Поповић пише заиста смислено, али чини ми се да му текстови често завршавају са „остаје да се види“, или „не зна се“. Могао би у перспективи да размисли о томе да да нека рјешења или барем предлоге.

    Иначе, велико поштовање према аутору колумне, јер је стварно добро да се неко редовно бави и тим темама.B-)

Оставите одговор