Тепко из Јапана: Ријешићемо нуклеарку најбрже за пола године

ТОКИО – Јапанска енергетска компанија „Тепко“, која управља нуклеарком Фукушима Даичи, најавила је разрјешење кризе у овој атомској централи у наредних шест до девет мјесеци. У саопштењу се наводи да ће први корак бити хлађење реактора и потрошеног горива до стабилног нивоа у наредна три мјесеца, а затим хладно гашење реактора чиме би нуклеарка била […]

недеља, април 17, 2011 / 10:16

ТОКИО – Јапанска енергетска компанија „Тепко“, која управља нуклеарком Фукушима Даичи, најавила је разрјешење кризе у овој атомској централи у наредних шест до девет мјесеци.

У саопштењу се наводи да ће први корак бити хлађење реактора и потрошеног горива до стабилног нивоа у наредна три мјесеца, а затим хладно гашење реактора чиме би нуклеарка била безбједна стварајући услове да се избјегне катастрофа слична оној у Чернобиљу 1986. године.

У саопштењу компаније наводи се да је циљ смањење цурења радијације у наредна три мјесеца, а хлађење реактора у наредних три до шест мјесеци.

Компанија такође планира да покрије зграду реактора, која је оштећена усљед разорног земљотреса и цунамија који су погодили земљу 11. марта.

Више од 28 000 људи погинуло је од посљедица земљотреса и цунамија, а причињена материјална штета процјењује се на 300 милијарди долара.

У међувремену, Јапан је погодио још један потрес у префектури Нигата јачине 4,8 степени Рихтерове скале, на дубини од 30 километара.

Из нуклеарне електране у тој префектури куљао је црни дим, те се страхује да не дође до радијације.

Послије овог потреса, нису објављене информације о евентуалним жртвама или штети, нити је издато упозорење на цунами.

Црни дим на нуклеарној електрани појавио се због инцидента приликом провјере система за пречишћавање воде у нуклеарном комплексу "Кашивазаки-Карива", саопштио је "Тепко".

Од разорног земљотреса и цунамија 11. марта, "Тепко" покушава да се избори са радијацијом која истиче из електране "Фукушима" на сјевероистоку Јапана, тешко оштећеној у земљотресу и цунамију.

На антинуклеарним протестима у Токију, грађани траже да влада преузме одговорност за несрећу у Фукушими и затварање свих јапанских атомских централа.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *