Теодосић и Поповићева су имали дозволе за спорне лијекове

Антидопинг агенција Републике Србије (АДАС) објаснила је случајеве Милоша Теодосића и Силвије Поповић, који су добили дозволу за коришћење забрањених лијекова.

субота, септембар 24, 2016 / 00:02

Антидопинг агенција Републике Србије (АДАС) објаснила је случајеве Милоша Теодосића и Силвије Поповић, који су добили дозволу за коришћење забрањених лијекова.

АДАС се огласила поводом појављивања имена наших спортиста Милоша Теодосића и Силвије Поповић у документима Свјетске антидопинг агенције откривене од руске хакерске групе "Фенси берс".

"Из пријава за изузеће ради примене у терапеутске сврхе (скраћено ТУЕ од Тхерапеутиц Усе Еxемптионс) које је хакерска група преузела из АДАС базе података може се видети да су наши спортисти тражили одобрење ТУЕ у току ове године", каже се на почетку саопштења Антидопинг агенције Републике Србије.

"У случају Милоша Теодосића одобрење ТУЕ је тражено од ФИБА почетком године, а у случају Силвије Поповић ТУЕ је пријављен МОК-у јер се дешавало у време трајања Олимпијских игара у Рију. Овом приликом напомињемо да су оба терапеутска изузећа одобрена од надлежних органа, што значи да су наши спортисти имали оправдан разлог за коришћење лекова који се налазе на Листи забрањених допинг средстава, конкретно у оба случаја то су били глукокортикоиди", додаје се у саопштењу.

Коментарисање медицинских разлога за коришћење глукокортикоида није дозвољено због приватности медицинских података, нити је то видљиво у објављеним инфомацијама хакерске групе.

"Управо зато и постоји ризик да дође до непотребних нагађања око тога да ли је терапија била неопходна и који су били њени ефекти. Овим путем наглашавамо како глукокортикоиди припадају супстанцама које се налазе на забрањеној листи пре свега што њихово учестало коришћење може да има нежељене ефекте по мишићно скелетни систем спортиста и пријава ТУЕ би требало да заштити спортисту од њихове нерационалне употребе. Сходно томе, јасно је да ефекат глукокортикоида свакако није конкретно побољшање спортских перформанси у сврху допинговања (као нпр. коришћење стероида), већ искључиво терапијски ефекат, најчешће код повреда мишићног, склетеног или нервног система".

"Уз адекватну медицинску документацију која је очигледно постојала у оба случаја наших спортиста, одобрење ТУЕ од медицинских организација и експерата из ове области, не доводи се у питање. Циљ целог процеса је да се повређен и/или болестан спортиста што пре врати тренажном и такмичарском циклусу уз контролисано коришћење лекова који се налаза на забрањеној листи, као и да се спортиста ослободи одговорности уколико дође до тестирања и допинг позитивног резултата. Уз све наведено, надамо се да је процес пријаве и одобрења ТУЕ јасан и да неће остати места за додатна нагађања која се конкретно тичу актулених објава везаних за наше спортисте", закључује се у саопштењу. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *