Тендери пуни злоупотреба

Канцеларија за разматрање жалби БиХ у прошлој је години од 1 794 ријешена приговора на процес јавних набавки као основане прихватила више од 1.100, што показује да је систем јавних набавки подложан злоупотребама и да су исходи тендера које расписују институције и јавна предузећа често унапријед познати. "Број основаних жалби показује да су поступци углавном […]

понедељак, фебруар 14, 2011 / 19:45

Канцеларија за разматрање жалби БиХ у прошлој је години од 1 794 ријешена приговора на процес јавних набавки као основане прихватила више од 1.100, што показује да је систем јавних набавки подложан злоупотребама и да су исходи тендера које расписују институције и јавна предузећа често унапријед познати.

"Број основаних жалби показује да су поступци углавном покретани основано, односно да су уговорни органи у поступцима јавних набавки кршили Закон о јавним набавкама", рекао је предсједавајући Канцеларије за разматрање жалби БиХ Aмир Пилав за "Глас Српске".

Он је истакао да вриједност јавних набавки на које се улажу жалбе нису занемарљиве и да најчешће износе више стотина хиљада марака, а тичу се широког спектра уговараних послова.

Пилав је навео да је Канцеларија у прошлој години примила 1.831 жалбу на процес јавних набавки, што је чак 25 одсто више у односу на претходну годину.

Посланик СНСД-а у парламенту БиХ и члан Парламентарне комисије за финансије и буџет Лазар Продановић рекао је и да су ревизори имали највише примједби на систем јавних набавки.

"И због тих примједби и због великог броја жалби та област се мора добро прочешљати. Ово што сада имамо ствара оправдане сумње да су у систем јавних набавки и добијања послова на тендерима дебело уплетени криминал и корупција", рекао је Продановић.

Према подацима Канцеларије за разматрање жалби БиХ међу приговорима које су прихватили налазе се тендери за осигурање возила, набавку јогурта и павлаке, лијекова, па чак и експлозива.

Један од највреднијих послова за који је прихваћена жалба била је адаптација зграде "Електропривреде БиХ" у Сарајеву за потребе Владе ФБиХ вриједан око 20 милиона марака.Оставите одговор