Тендер за извођача радова на заштити Земље од астеорида

Русија ће учествовати у конкурсу пројеката заштите Земље од астероида и комета. Он почиње 20.јула, а кроз 4 месеца ће се сазнати побjедник. Радови на овом конкурсу треба да докажу да је заштита Земље од комета и астероида са технолошке тачке гледишта могућа. Учесника нема много – званично је ЕУ позвала само Русију и САД, […]

петак, јул 9, 2010 / 22:47

Русија ће учествовати у конкурсу пројеката заштите Земље од астероида и комета. Он почиње 20.јула, а кроз 4 месеца ће се сазнати побjедник.

Радови на овом конкурсу треба да докажу да је заштита Земље од комета и астероида са технолошке тачке гледишта могућа.

Учесника нема много – званично је ЕУ позвала само Русију и САД, постоји вjероватноћа да ће да се придружи и Јапан. О томе шта треба да се ради ако се Земљи приближи крупно космичко тијело прича директор Института астрономије РАН Борис Шустов:

“Програм укључује неколико аспеката. То је прије свега откривање опасних тијела, и, наравно, разрада могућих метода спречавања да падну на Земљу. Ако ми откријемо тијело на вријеме, можемо да га уклонимо са опасне орбите, да оно пролети поред нас. Ако је тијело већ сасвим близу, остао је мјесец или мање до пада судара са Земљом, онда предузимамо озбиљније мјере, укључујући експлозив. Било који космички пројекат таквог плана, укључујући и лет према астероиду, кошта 200 милиона долара. То је општеприхваћена оцјена“.

Највећу опасност за планету представљају астероиди величине сто метара. Од свих објеката који се приближавају Земљи таквих је 90 процената, односно, више од 6 хиљада комада. Потенцијално опасна су 964 астероида. Осим њих Земљи се приближава 84 комета и 806 астероида километарске величине. Ниједна од комета није опасна, а од километарских астероида опасна је једна четвртина њих, говори Борис Шустов:

“Опасност, наравно, постоји. Не ради се о постојању опасности, већ о степену. Мала је вјероватноћа да ће пасти космичко тијело величине 50, 100 или више метара. Али посљедице могу бити тешке, ако до тога заиста дође. Тако се нешто догађало и раније, и веома је утицало на еволуцију Земље у цјелини, посебно на постојање биолошких врста“.

Данас научнике посебно забрињава астероид Апофис, који има 350 метара у пречнику. Очекује се да ће 2029 године пролетјети веома близу Земљи – на око 30 000 километара, што је ближе од даљине на којој лете геостационарни сателити. Ако Апофис промјени орбиту, 2036 године може да се судари са нашом планетом. И биће срећна околност ако удари у копно – онда ће се створити пустиња велика као Француска. А ако падне у океан, никакав Брус Вилис неће више помоћи… Имајући у виду ту опасност у Русији, САД и Европи већ припремају космичке научне мисије. Могуће да ће достојне идеје дати и предстојећи конкурс пројеката заштите Земље.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *