Тележдерија: Страх сагоријева калорије

Навике у исхрани се мијењају јер заокупљеност ТВ програмом доводи до слабљења функције дијела хипоталамуса, који контролише осјећај ситости, показују истраживања америчких научника с Универзитета Вашингтон.

уторак, 27 фебруара, 2018 / 23:14

Но, према ријечима научника, гледање хорор филма може да сагори 200 калорија, што је скоро једна цијела чоколада.

Што је филм стравичнији, губљење калорија је ефикасније, тврде научници Универзитета у Вестминстеру. Они наводе да гледањем хорор филмова можемо да изгубимо исту количину калорија као када бисмо један сат прали прозоре или ишли у полусатну шетњу.

Истраживачи су пратили 10 особа док су гледале класике хорор жанра и биљежили им пулс и установили да се за вријеме док је трајао филм број потрошених калорија у просјеку повећао за трећину. Дакле, испитаници су током гледања сваког филма сагорјели, у просјеку, по 133 калорије.

„Исијавање“ скида килограме

Као најбољи лијек против гојазности показао се филм „Исијавање“ Стенлија Кјубрика из 1980. са Џеком Николсоном у главној улози, јер гледањем овог филма могуће је сагорјети чак 184 калорије, као и када бисте возили бицикл 30 минута. За њим иду „Ајкула“ са 161 калоријом и „Истјеривач ђавола“ са 158 калорија, док гледање „Осмог путника“ пржи 152 калорије.

За разлику од хорор жанра, гледање акционих филмова и мелодрама повећава апетит, а самим тим и могућност да се угојите.

Истраживања су показала како брзе измјене сцена и звучне варијације у акционим филмовима, потичу гледаоце на грицкање двоструко више калорија него кад гледају нешто мирније. Исто је и са тужним филмовима. Зато унапријед припремите порције или изаберите здравије грицкалице.

Међутим гледање телевизије утиче и на способност учења код дјеце. Дјеца млађа од три године која су често пред ТВ екраном могу да имају мању способност учења када крену у школу. С друге стране, малишани од три до пет година који су проводили доста времена пред телевизором показали су бољу способност читања и рјешавања математичких задатака.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *