Тековине 5. октобра: Умјетност која чека правду

Предсједник Скупштине Србије Маја Гојковић отворила је у Дому Народне скупштине у Београду изложбу 55 репродукција умјетничких слика „Умјетност која чека правду“, посвећену несталим сликама, скулптурама и мобијлијару у петооктобарским промјенама 2000. године.

четвртак, септембар 27, 2018 / 13:58

Гојковићева је истакла да је вриједност несталих дјела непроцјењива, не само у материјалном смислу, већ прије свега зато што представљају важан дио српског културног идентитета, те додала да нестало културно благо треба свима да служи као опомена јер је однос једног друштва према сопственом културном насљеђу уједно његово огледало.

Она је подсјетила да је у подизање зграде Дома Народне скупштине, дуго три деценије, уткан огроман историјски и умјетнички значај, те да је колекција умјетничких дјела приказаних на овој изложби почела да се ствара још од 1936. године, саопштено је из Скупштине Србије.

У саопштењу се наводи да су се у Скупштини још од тог времена налазила дјела Саве Шумановића, Петра Добровића, Косте Хакмана, Зоре Петровић, Васе Поморишца, Петра Лубарде, а након Другог свјетског рата збирка је обогаћена дјелима аутора из свих крајева тадашње Југославије.

Гојковићева је нагласила да је у догађајима од 5. октобра 2000. године, приликом паљења зграде Народне скупштине, нанесена несагледива штета јер је значајан дио српског културног насљеђа нестао и до данас није враћен.

Она је напоменула да ова изложба свједочи о изузетним дјелима којих у Скупштини више нема и да је била жеља да се на тај начин отргну од заборава нестала умјетничка дјела.

Гојковићева је навела да вјерује да је то не само њена дужност као предсједника парламента, већ и заједничка грађанска дужност и друштвена обавеза.

„Зато и овом приликом желим да кажем да ћемо наставити да тражимо све што је нестало из овог дома и да нећемо одустати од тога да вратимо Србији ово непроцењиво благо“, рекла је Гојковићева.

Она је апеловала да сви грађани који имају сазнања о овим умјетничким дјелима, то јаве, те додала да су, захваљујући савјесним грађанима, враћени дијелови отуђеног намјештаја.

Гојковићева је поручила да умјетничке слике из скупштинске збирке, које већ 18 година недостају, представљају важан дио културне баштине Србије и да је заједнички задатак да се пронађу, врате и чувају за неке будуће генерације.

Изложба ће трајати до 26. октобра, а отвара се уочи 18. годишњице великих демонстрација у Београду којима је 5. октобра 2000. окончана владавина Слободана Милошевића.

Демонстрације су избиле пошто је Милошевић одбио да призна пораз на изборима за предсједника СР Југославије, на којима је 24. септембра 2000. године побиједио Војислав Коштуница као кандидат ДОС-а и лидер Демократске странке Србије. Затим је дошло до насилног преврата, уз учествовање јединица Милорада Улемека Легије, који је доцније осуђен за организовање убиства премијера Зорана Ђинђића и налази се на издржавању доживотне казне затвора.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *