Технолошки дивови обећали да ће уложити милијарде долара у америчку сајбер безбједност

Америчке технолошке компаније обећале су да ће помоћи јачању сајбер безбједности САД након састанка са предсједником Џоом Бајденом у Бијелој кући одржаном ове недеље.

понедељак, 6 септембра, 2021 / 14:05

Обећања се разликују од компаније до компаније – неке су обећале милијарде које ће уложити у сајбер инфраструктуру, а друге да ће пружити помоћ у јачању безбједности ланца снабдијевања и образовања.

Састанак америчких званичника са директорима технолошких компанија услиједио је после великих сајбер напада на владине агенције и енергетску инфраструктуру.

"Реалност је да је већина наше критичне инфраструктуре у власништву и под управом приватног сектора, а савезна влада не може сама одговорити на овај изазов”, рекао је Бајден на састанку.

Епл је најавио да ће радити са својим партнерима на "подстицању масовног усвајања вишефакторске аутентификације", као и пружању нових безбједносних обука, одговора на инциденте и отклањању рањивости.

Амазон планира да бесплатно понуди уређај за мултифакторну аутентификацију свим власницима налога Амазон Веб Сервиса, као и своју интерну обуку о безбједности јавности, без икаквих трошкова.

Гугл је рекао да ће потрошити више од 10 милијарди долара у наредних пет година за јачање америчке сајбер безбједности и ланца снабдевања софтвером. Гугл је такође обећао да ће обучити више од 100.000 Американаца за послове аналитике података и ИТ подршку.

Мајкрософт је рекао да ће уложити 20 милијарди долара за пет година, дајући слична обећања као и Гугл.

Састанку у Бијелој кући присуствовали су извршни директор Алфабета Сундар Пичаи, извршни директор Амазона Енди Џеси, извршни директор Епла Тим Кук, ИБМ-ов извршни директор Арвинд Кришна и извршни директор Мајкрософта Сатја Надела, заједно са представницима других индустрија попут енергетике и образовања.