Технологија у новој години: Напуни телефон својом енергијом

Компанија ИБМ је у оквиру своје 5 за 5 листе, којом даје предвиђања технолошких трендова која нас у будућности очекују, навела је да ћемо ускоро моћи да читамо мисли. Овогодишња предвиђања су: 1. Људска енергија. Енергија коју сами креирамо биће довољна за напајање уређаја у нашем дому. 2. Укидање лозинки. Биометрички подаци биће кориштени умјесто […]

уторак, 20 децембра, 2011 / 12:51

Компанија ИБМ је у оквиру своје 5 за 5 листе, којом даје предвиђања технолошких трендова која нас у будућности очекују, навела је да ћемо ускоро моћи да читамо мисли.

Овогодишња предвиђања су:

1. Људска енергија. Енергија коју сами креирамо биће довољна за напајање уређаја у нашем дому.
2. Укидање лозинки. Биометрички подаци биће кориштени умјесто лозинки, а умјесто да укуцате пин на банкомату биће довољно да погледате у камеру.
3. Читање мисли. У будућности биће потребно само да помислите на то да треба да позовете неког, а ваш телефон ће то препознати и позвати или извршити неку другу команду.
4. Нестајање дигиталног јаза. Дигитални јаз биће уклоњен када за пет година, како ИБМ предвиђа, 80 посто популације буде имало мобилни телефон.
5. Спам постаје битан. Спам маилови биће филтрирани тако да се пронађе само садржај који је релевантан за вас.

Предвиђање није захвално кажу из ИБМ-а, али и подсјећају на нека своја предвиђања која су се остварила, као што је причање са wебом (технологија препознавања говора).