Тегелтија о Бирчу: Биће предмета против Литванаца и ранијих руководних гарнитура

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија изјавио је да ће бити још предмета у вези са незаконитостима у зворничкој Фабрици глинице "Бирач", те да ће се након тога моћи процијенити колика је укупна штета. Он је нагласио да се неки од предмета односе на покушај да се ова фабрика заложи за неке послове у Литванији, […]

недеља, 22 септембра, 2013 / 08:50

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија изјавио је да ће бити још предмета у вези са незаконитостима у зворничкој Фабрици глинице "Бирач", те да ће се након тога моћи процијенити колика је укупна штета.

Он је нагласио да се неки од предмета односе на покушај да се ова фабрика заложи за неке послове у Литванији, који су требало да обезбиједе сигурност неким другим литванским компанијама, као што је то Укио банка.

Тегелтија, који је и шеф Координационог тима за "Бирач", рекао је синоћ за бањалучке медије да је кредит Инвестиционо-развојне банке /ИРБ/ од 18 милиона КМ, који је дат "Енерголинији", био намијењен да се направе котлови како би се умјесто гаса као енергента, чија је цијена скочила око 10 пута, могао користити угаљ.

Он каже да су Литванци завршили реконструкцију само једног котла и да су дио новца повукли и пребацили на друге рачуне, те да је утврђено да су и за дио извршених радова цијене биле превелике.

"Добро је што тај котао годишње прави уштеду Фабрици глинце од око четири милиона КМ", навео је Тегелтија, додајући да је и добра ствар што је добијена сагласност од Европске инвестиционе банке да се тај кредит пренесе на "Алумину", која је преузела власништво над "Енерголинијом" тако да у вези са овим предметом не би требало бити озбиљније штете.

Тегелтија је истакао да је још 2001. године требало знати коме се продаје Фабрика, нагласивши да је тада морало бити познато да је купац неко ко се не бави глиницом.

"Неке ствари смо морали знати и 2003. године кад су `Бирчу` направљени такви уступци, послије којих се веома тешко могло назад", оцијенио је Тегелтија.

Он је изразио увјерење да ће активности Министарства унутрашњих послова Српске у вези са "Бирчом" добити подршку у тужилаштву и суду, те да ће бити створене претпоставке за отварање процеса против одговорних Литванаца.

Тегелтија је рекао да ће истрагом бити обухваћено још лица и да ће се полиција враћати и у вријеме ранијих руководних гарнитура "Бирча", те нагласио да има информација да се помињу и нека "домаћа имена", али да је значајно да полиција прикупи све доказе.

Полиција Републике Српске поднијела је Специјалном тужилаштву два извјештаја против укупно шест држављана Литваније у оквиру истраге МУП-а о злоупотребама у вези са фабриком глинице "Бирач" из Зворника.