ТЕ: Угљевик финанасира Кустурицу, Гацко губитке

Настави ли се са оваквим растрошним и бахатим понашањем првих људи електро-енергетског сектора РС-а, морамо се запитати да ли и нас чека нека наша афера „Колубара“. Пише: Радован Паповић Енергетика је једна од најважнијих привредних грана и мотор развоја Републике Српске – куну се у власти и причају о милијардама марама улагања у овај сектор. […]

среда, септембар 5, 2012 / 07:58

Настави ли се са оваквим растрошним и бахатим понашањем првих људи електро-енергетског сектора РС-а, морамо се запитати да ли и нас чека нека наша афера „Колубара“.

Пише: Радован Паповић

Енергетика је једна од најважнијих привредних грана и мотор развоја Републике Српске – куну се у власти и причају о милијардама марама улагања у овај сектор. И док њихова обећања већ годинама, па и деценијама, остају мртво слово на папиру, постојећим енергетским објектима управљају партијски послушници и кадрови чија је стручност у најмању руку упитна.

Прошле седмице одржана су засиједања Скупштина акционара у двије термоелектране гатачкој и угљевичкој на којима се између осталго расправљало и о финансијским извјештајима и прерасподјели прошлогодишње добити. Током 2011 године Термоелектрана у Угљевику произвела је више од 1 800 GW/h електричне енергије, и остварила годишњу добит у износу од 10 843 839 КМ; док је истовремено Термоелектрана у Гацко произвела је око 1 600 GW/h електричне енергије и остварила годишњу добит од 1 619 284 КМ.

Већ на први поглед занимљиво је да је гатачка термоелектрана произвела свега 15% мање електричне енергије од Угљевика али и остварила 800% мању годишњу добит. У финансијском извјештају за 2011 годину наводи се да је РиТЕ Угљевик остварио пословне приходе у износу од 143,1 милиона марака а РиТЕ Гацко у износу од 125,3 милиона марака. Иако су исте инсталисане снаге овје електране, она у Угљевику годишње произведе око 250 GW/h електричне енергије више од Гацка, те оствари пословне приходе око 20 милиона марака веће него Гацко. Међутим, када су у питању расходи и трошење новца ту су у обје електране прилично сложени па су тако угљевичани у прошлој години потрошили 130 милиона на пословне расходе а гачани 124,1 милион. Највећа ставка у прошлогодишњим расходима обје електране су трошкови амортизација и зарада радника. Прошле године РиТЕ Угљевике је на амортизације потрошио 28,3 милиона марака а РиТЕ Гацко 30,9 милиона марака. Још већа ставка су плате и зараде запослених у предузећу за шта се у Угљевику издваја 53,8 милиона марака а у Гацку 48,5 милиона марака.

У структури расхода занимљива су издвајања за плате и зараде па тако рецимо Угљевик је на бруто зараде (нето плате радника, топли оброк, порези и доприноси) прошле године потрошио 42,5 милиона марака а под ставком „остали лични расходи“ потрошено је 10,2 милиона марака. Исто је и у Гацку гдје је на ставку „остали лични расходи“ потрошено 10,4 милиона марака. Дакле, прошле године двије термоелектране у РС су заједно потрошиле 20,6 милиона марака под ставком „остали лични расходи“ за које се не зна шта су тачно и на шта се односе, а заправо је ријеч о нерационалном располагању новца од стране управе предузећа на енормно високе плате управе те друге бонусе и додатке који им се зарачунавају.

Прерасподјела добити

Крајем августа одржана Скупштина акционара РиТЕ Гацко утврдила је да добит овог предузећа износи 1,6 милиона марака и донијели одлуку да средства из добити неће распоређивати већ ће их искористити за намиривање раније преузетих обавеза и дуговања. Ова одлука је и потпуно очекивана када се узме у обзир да је управа РиТЕ Гацко у плану пословања за ову годину предвидјела да оствари губитак од чак 14,6 милиона марака. Овакву одлуку правдају провођењем капиталног ремонта у предузећу због којег фабрика стоји више од два мјесеца, а сви су изгледи да ни у септембру неће бити укључена у систем.

Капитални ремонт предузећа требао је трајати 70 дана, а трогодишњим планом пословања предузећа за период од 2011-2013 године било је предвиђено да у 2012 години због смањеног обима рада и улагања у ремонт, предузеће оствари губитак од 7 милиона марака. Сада када је прошло више од два мјесеца, а ремонт турбине и даље није завршен, извјесно је да ће реконт постојења потрајати и до краја септембра. Поставља се питање зашто је преко ноћи управа одлучила овогодишњи губитак увећати дупло, са седам на више од 14 милиона марака. Можда одговор лежи у чињеници да су се међу извођачима радова у ремонту нашла и предузећа „Калдера“ власника Миленка Чичића и „Галеб интернационал“ Синише Додика.

Са друге стране у Угљевику је остварена добит од скоро 11 милиона од чега је 10% или 1 084 383 КМ распоређене на културне, спортске и хуманитарно-социјалне сврхе. У област културе распоређено је 764 хиљаде марака или око 70%; спорт је добио 220 хиљада марака или 20% а за социјална давања и хуманитарне сврхе издвојено је свега 100 хиљада марака. Занимљиво је да је највећи грант који представља и половину распоређених средства, у износу од чак 500 0000 КМ добио „Андрићград“ – Емира Кустурице. Осим њега средства из културе добиле су у главном црквене општине и њихове организације које су суфинансиране износима од 3 до 5 хиљада марака. Од новца распоређеног у спорт половину је добио „Рудар“ из Угљевика док су сви остали клубови добили мизерне износе од једну или двије хиљаде док су ријетки добили пет хиљада марака. Ипак, новца се нашло за клубове и организације које су миљеници актуелне власти па је тако 15 000 КМ добио ФК „Младост“ из Велике Обарске чији је предсједник министар пољопривреде и кандидат за градоначелника Бијељине Мирослав Миловановић; 20 000 КМ добио је КК Младост Нови Град чији је предсједник министар финансија РС Зоран Тегелтија. Колико је сумњиво дијељење новца, показује и чињеница да су каратисти Рудара из Угљевика који су БиХ представљали на свјетском првенству добили свега 2 000 КМ.

Настави ли се са оваквим растрошним и бахатим понашањем првих људи електро-енергетског сектора РС-а, морамо се запитати да ли и нас чека нека наша афера „Колубара“.0 КОМЕНТАРА

 1. Пошто добит којом располаже и управља Влада Републике Српске у својству представника државног капитала није довољна за њихове мегаломанске жеље и манипулације постоји невјероватна инвазија од стране власти на трошкове у електропривреди а нарочито пред изборе.Ово се највише испољава у неекономском, несоцијалном, неправичном и нестручном запошљавању (страначком) које је од 2006.до 2012.год увећано за више од 2000 радника.Инвазија на све нематеријалне трошкове (репрезентација и др.)од који многи уопште не би требали да постоје , указује на потребу ревизије учинака.Уколико се то не уради ЕРС ће се врло брзо придружити Српским жељезницама и Српским шумама.Када би се урадила анализа у одбосу на тарифне билансе видјели би колико је утицај власти погубан за електропривреду и потрошаче струје.

 2. Bigeru. ja pomislio da nemas vise razloga za opijanje osto si me uvjerio da ne vidim i ne shvatam ono oko mene sto se desava zbog, kako ti kazes mentalnih problema , posljedica ratovanja.
  Ubijedio si me da je ovo u RS bajka, da rezim radi za dobrobit Republike i ljudi u njoj.
  Kad ono takvih kao ja nevjernih Toma i ludaka, nepismenih , neobrazovanih i zluradih koliko hocec, nicu kao pecurke.
  Sta sa njima da radimo dobri i pametni bigeru?
  Nego pozdravi ti fircija i kazi mu da ih ne zali, da im lomi kicmu i i muci dok ih ne nestane.
  Pozdravi ga i zahvali mu se sto je poslao predsjednika narodne nam skupstine onoga crnogorca da poljubi skute Olbrajtovoj, da joj poljubi ruku kojom se rukovala sa siptarima i naredila bombardovanje nevaljalih i mrskih mu Srba .
  Bigeru, fala ti na edukaciji, sto si mi prosvijetlio put.
  Pozdravi gospodju mamu. cika prijedor

 3. Gospodine Radovane, ideja da tekstom oslikate pogubnu politiku nasilnog i nezakonitog otimanja i prelivanja privatne svojine na konto lokalnih moćnika i pljačku korporacija u većinskom vlasništvu Vlade RS koju sprovode počinioci udruženog zločinačkog poduhvata predvođeni Miloradom Dodikom i Emirom Kusturicom znatno je iskrivljena lošim znanjem elementarne matematike i finansija. Npr, dobit ne može biti 800% manja, dobit se ne koristi za pokrivanje dugova i obaveza, već gubitaka i sl. Ne bi bilo loše da ovakvi tekstovi prije objavljivanja ipak prođu kroz neku recenziju. Recenzija je smišljena sa dobrim razlogom.

  Lijep pozdrav

 4. ‘Настави ли се са оваквим растрошним и бахатим понашањем првих људи електро-енергетског сектора РС-а, морамо се запитати да ли и нас чека нека наша афера „Колубара“.’ Ovo u rubriku ‘novinarske prognoze’

 5. Pavle, procentni račun je jedno od najelementarnijih znanja kojim bi trebalo ovladati već oko dvanaeste godine života, ali to mnogi na žalost ne uspiju nikad. 2006. godine je sprovedeno istraživanje u Velikoj Britaniji koje je pokazalo da jedna od deset osoba nije znala tačno odgovoriti na pitanje je li veći popust od 30 funti ili 20% od 250 funti. Kod nas vjerovatno jedna od deset osoba ne bi znala ni pročitati to pitanje. Svakako se nadam da je iz tvog ugla pitanje bilo retoričko i da na njega ni ne očekuješ odgovor. Za one koji se stide da priznaju da ne znaju procentni račun, na znanje sljedeći podatak. Kada se sa bilo koje nenegativne veličine pada na nulu, pad je 100% i ne može biti veći. Među nenegativnim veličinama, manja nikad ne može od veće biti manja za više od 100%. Veća od manje može biti veća za više od 100%. Bilo bi suvišno dalje elaborirati jednostavnu istinu da dobit ne može biti 800% manja.

  Lijep pozdrav

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *