Танјуг: Темељни уговор Црне Горе и СПЦ потписаће патријарх Порфирије

Темељни уговор државе Црне Горе и Српске православне цркве (СПЦ) требало би да буде потписан послије ускршњих празника а, како сазнаје Тањуг, у име Цркве потписаће га српски патријарх Порфирије.

четвртак, 22 априла, 2021 / 14:36

У писању текста уговора учествовали правни експерти СПЦ и црногорских власти, а Синод СПЦ је 25. марта усвојио текст уговора у садашњој форми.

Текст Темељног уговора службено је уручен црногорском премијеру Здравку Кривокапићу 14. априла у манастиру Ждребаоник, на састанку који је уприличио епископ будимљанско-никшићки Јоаникије.

Да би уговор ступио на снагу потребно је да га Влада Црне Горе усвоји на некој од наредних сједница, да га највиши представници двије стране потом потпишу и да буде објављен у Службеном листу Црне Горе и Гласнику СПЦ.

Иако је Кривокапић на састанку у Ждребаонику казао да ће темељни уговор послати у Скупштину Црне Горе на ратификацију, став експерата је да за тим нема никакве потребе јер није ријеч о међународном споразуму.

– За разлику од уговора са Ватиканом, који има јасан статус субјекта међународног права, СПЦ то нема – образлаже Драган Шоћ, адвокат и члан правног тима Митрополије.

– Ако премијер жели да уговор представи парламенту, да се о њему можда дебатује као политичком чину како би се отклониле разне оптужбе, по мени потпуно неосноване, онда је то неко друго питање. Али да скупштина потврђује уговор, као правник не видим никакав разлог за то. Уговор (конкордат) са Ватиканом је ратификован у скупштини, јер Ватикан, између осталог, има и статус државе – понавља Шоћ.