Танасковић: У Горском вијенцу је све

Бивши амбасадор СР Југославије у Турској и Ватикану, исламолог Дарко Танасковић у Требињу је промовисао књигу Неоосманизам, која говори о аспиарцијама и повратку Турске на Балкан. Пише: Небојша Вукановић Бивши дипломата и професор исламологије на београдском Филилошком факултету недавно је уз помоћ Службеног гласника Републике Српске објавио књигу „Неоосманизам“. Танасковић је у веома тешком периоду […]

среда, октобар 27, 2010 / 12:21

Бивши амбасадор СР Југославије у Турској и Ватикану, исламолог Дарко Танасковић у Требињу је промовисао књигу Неоосманизам, која говори о аспиарцијама и повратку Турске на Балкан.

Пише: Небојша Вукановић

Бивши дипломата и професор исламологије на београдском Филилошком факултету недавно је уз помоћ Службеног гласника Републике Српске објавио књигу „Неоосманизам“.

Танасковић је у веома тешком периоду по српски народ у периоду од 1994. до 1999. године био амбасадор Савезне Републике Југославије у Анкари, и из прве руке и блиских контаката са турским званичницима спознао какве су њихове намјере на Балкану.

„Иако по занимању нисам дипломата већ универзитетски професор, исламолог и оријентолог, 1994. године сам именован за амбасасора у Турској. Велика ми је част што вечерашњој промоцији моје књиге присуствује и владика Атанасије, јер сам управо сам њим непосредно пред одлазак у Турску разговарао у згради патријаршије. Тада ми је владика Атанасије показао једну карту Анадолије на којој су били уцртани православни манастири који данас не постоје и који су уништени. Данас ту карту ви не можете нигдје да видите. Тај разговор са владиком пуно ми је значио. Ја сам као амбасадор у Турској провео четири и по године, и била су то тешка времена, рата у Босни и Херцеговини и Хрватској, Олује, протјеривања Срба и бомбардовања Србије. Турци вам са једне стране нуде баклаву а са друге вас туку, и мени тада није лично било тешко, али је мој народ патио. Послије повратка из Турске имао сам жељу да се мјесец дана осамим, и на миру сам у више наврата прочитао Његошев Горски Вијенац, и схватио сам да у њему пише све ко жели да прочита. Турска је велика држава и империјална сила која има велике аспирације на Балкану, и која жели да поврати свој утицај, и ми морамо бити јако опрезни. Нажалост бојим се да неки важни људи не препознају ту опасност, и да не повлаче праве дипломатске потезе. Ова књига говори о односима Турске са другим великим силама, са Русијом, Кином, Европском Унијом и Сједињеним Америчким Државама.

О Танасковићевој књизи је говорио и владика Григорије, који је истакао њен значај за и упозорио на опасност од ширења Турског утицаја на Балкан.

„Ово је једна по обиму релативно мала, али веома дубока књига са многим важђним детаљима. Турско руководство, Гул, Ердоган и Даутоглу су веома образоване особе које на западњачки начин развијају своју стратегију продора на Балкан. Током посјете Сарајеву турски министар вањских послова Ахмет Даутоглу изјавио је да је Турска прије више вјекова дошла са коњима на Балкан, и да би поново могла доћи. Изјава је за њега неуобичајено отворена и неопрезна изјава, али су и Брисел, и Вашингтон, и Москва и Ватикан и Загреб остали нијеми на ту њеегову изјаву. Незнање по овом питању је најопасније, и зато је ово дјело веома важна јер нас упозорава на евентуалне опасности. Морамо биит јединствени, и Турке дочекати лијепо, али их и упутити да се врате одакле су дошли. Турска је 17 економска сила на свијету, и друга по јачини у НАТО пакту, и сигурно је да она настоји да се екомски прошири и да ојача свој утицај на просторима који су некада били окупирани. Турска је савезник Америке и важан партнер у региону, али је 2004. године један Рус по имену Владимир потписао енергетски програм са Турском и помрсио у поприличној мјери рачуне Америци. Треба да будемо паметни и опрезни и да на најбољи начин покушамо да заштитимо своје интересе на овом простору“

О Танасковићевој књизи говорио је и историчар и љекар из Херцег Новог Горан Комар. Промоцију књиге „Неоосманизам и повратак Турске на Балкан“ организовало је Удружење Херцеговац из Требиња које је и свим присутним поклонило по једно издање ове књиге.

Чувајмо се себе

Професор Дарко Танасковић сматра да је веома опасно и погубне да Срби прихвате лажи о себи које се шире у последњих двадесетак година. „Никако не би смјели да се понижавамо и да прихватамо као истину монструозне лажи које су о српском народу пласирена од почетка деведесетих до данас, а са циљем да постанемо „нормални и да почнемо да сарађујемо са традиционалним непријатељима. Турци су свјесни својих мана, а бојим се да ми нисмо, и да смо сами себи често највећи непријатељи“.

Бaлкански савез

Професор Танасковић сматра да је потребно створити нови Балкански савез коју би чиниле Бугарска, Грчка и Србија и које би се супроставиле неоосманизму. „Грчка у последњих 15 година води дефанзивну политику у односу на Турску, и ми то последњих година слиједимо, али је то погрешно. Мислим да је природно да се постигне доогвор са Бугарском и Турском о заједничком дјеловању, и да се на тај начин покушају осујетити турске намјере.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Танасковић: У Горском вијенцу је све

Бивши амбасадор СР Југославије у Турској и Ватикану, исламолог Дарко Танасковић у Требињу је промовисао књигу Неоосманизам, која говори о аспиарцијама и повратку Турске на Балкан.

понедељак, септембар 27, 2010 / 13:46

Бивши амбасадор СР Југославије у Турској и Ватикану, исламолог Дарко Танасковић у Требињу је промовисао књигу Неоосманизам, која говори о аспиарцијама и повратку Турске на Балкан. Continue reading „Танасковић: У Горском вијенцу је све“Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *