Таман прошле Игре, МОК укинуо суспензију Русији

Олимпијски комитет Русије саопштио је данас да му је Међународни олимпијски комитет укинуо суспензију и обновио сва његова права у тој организацији.

четвртак, 1 марта, 2018 / 15:27

Олимпијски комитет Русије суспендован је 5. децембра због системског допинга његових спортиста на Играма у Сочију 2014. године, али је МОК, уз посебне критеријуме, дозволио 168 спортиста да учествују на Зимским олимпијским играма у Пјонгчангу. Они су се такмичили под олимпијском заставом и под именом "олимпијски спортисти из Русије”, уз олимпијску химну.

Прије почетка церемоније затварања Игара у Пјонгчангу МОК је саопштио да ће укинути суспензију Русији ако њени спортисти више не буду кршили анти допинг правила.

Предсједник Олимпијског комитета Русије Александар Жуков рекао је да је МОК јутрос писмом обавијестио РОЦ да је суспензија укинута.

"Руски олимпијски комитет је у потпуности обновио своја права. Захвалан сам нашим спортистима који су могли да учествују упркос провокацијама. Хвала навијачима који нису прешли линију, после чега бисмо били кажњени. Данашња одлука МОК је веома важна за нас. Ми смо пуноправни члан олимпијске породице”, рекао је Жуков, пренијела је агенција ТАCC.

МОК још није званично објавио одлуку.

Руски тим у Пјонгчангу је освојио 17 медаља, од чега двије златне.

Двоје од 168 руских спортиста у Пјонгчангу били су позитивни на допинг, такмичар у карлингу Александар Крушелницки, који је вратио бронзану медаљу освојену у мјешовитој конкуренцији и Надежда Сергеева, која се такмичила у бобу. Обоје су дисквалификовани, јавља АП, а преноси Бета.Оставите одговор