Таман кренуо у Вашингтон: Против Тачија подигнута оптужница

Прве оптужнице Специјалног суда Косова* подигнуте су против Хашима Тачија и Кадрија Весељија. Тачи је за викенд требао да се састане са Вучићем у Бијелој кући. Вијест је управо потврдило Специјално тужилаштво саопштењем за штампу. У наставку објављујемо изворно саопштење:

среда, 24 јуна, 2020 / 17:37

Дана 24. априла 2020. Специјализовано тужилаштво је поднијело на испитивање оптужницу са десет тачака којима се Хашим Тачи, Кадри Весељи и друга лица терете за низ злочина против човјечности и ратних злочина, укључујући убиство, присилно нестајање лица, прогон и мучење.

У оптужници се наводи да Хачим Тачи, Кадри Весељи и други осумњичени из оптужнице сносе кривичну одговорност за скоро 100 убистава. Жртве кривичних дјела из оптужнице су стотине лица чији је идентитет познат и међу којима су косовски Албанци, Срби, Роми и лица других националности, као и политички противници.

Оптужница представља искључиво оптужбу. Она је резултат дуготрајних истрага и одражава увјерење тужилаштва да може да докаже ван разумне сумње све оптужбе садржане у њој. Судија за претходни поступак Специјализованих вијећа Косова* тренутно испитује оптужницу како би одлучио да ли да је потврди.

Специјализовани тужилац је сматрао нужним да о оптужбама изда јавно саопштење услед континуираних покушаја Хашим Тачија и Кадрија Весељија да ометају и подривају рад Специјализованих већа. Тачи и Весљеи су, према наводима, спровели тајну кампању да би се укинуо закон којим су Специјализована вијећа основана као суд, као и да би на други начин опструирали рад суда а све са циљем да они сами не буду изведени пред лице правде. Таквим поступцима Тачи и Веслеји су показали да су им лични интереси важнији од жртава њихових злочина, принципа правне државе и целокупног народа Косова*.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *