Талас промјена: Ко се порадовaо прерано, а ко се није забринуо?

Сјећам се једне књиге коју сам читао у дјетињству, само по томе што се у једној причи помиње занимање: ВОЈНИ ЛАЖОВ. Уз објашњење, то је особа која треба свакој војсци, да од пораза прави побједе, а од побједа још веће.

понедељак, октобар 8, 2012 / 12:03

Пише: Марко Шикуљак

И то је неопходна особа за сваку странку, јер избори су заиста битка. Сјећате се Билеће у ванредним изборима за начелника, када је Рајко Васић прогласио побједу, јер је СНСД имао раст, а удружена побједничка опозиција, пад број бирача. Данас када два опозициона кандидата имају дупло више гласова у збиру, а СНСД начелничко мјесто у Билећи, и то је добра побједа.

Овај примјер је битан јер се мора разграничити: Сваки избори су прича за себе. Ни избори за скупштине и за начелника нису исто, а камоли да се пореде са парламентарним.

Да резимирам укратко: Уједињена опозиција је у начелничким дуелима помела СНСД. Ако се може рећи да је у неким дуелима био очекиван повратак СДС (Соколац) или да ће се у неким одржати (Гацко, Угљевик, Бијељина, Добој) ко би могао очекивати да падну Градишка и Србац. Може Додик рећи како губици нису страшни и да је у свим мјестима СНСД најјача скупштинска странка, све је то прича за занимње са почетка текста. Јер да начелничка мјеста нису битна, не би се ове године повећавале њихове надлежности, што говори да су очекивања за освајање начелничких мјеста била велика.

Побједа опозиције се огледа у више ствари. Излазност је била велика. Опозиција је направила удар у родним селима оснивача СНСД. На крају, СДС се рехабилитовао у крајишким општинама, па је чак и озлоглашени Гојко Кличковић засјео на мјесто начелника Крупе на Уни. И посебно за крај, пад популарности СНСД у Бањој Луци, уз свађу са коалиционим партнерима, може да има далекосежне посљедице. (Бања Лука и трка за начелника заслужује посебну анализу).

И ту треба стати

СНСД је освојио највише одборничких мјеста и појединачно је најјача странка по броју гласова. То не значи да могу да причају о томе да се ништа страшно није десило. Ни да опозиција неће имати коалиције и у локалним скупштинма. Али ако већ причамо о таласу промјена који најављује опозиција, онда треба мало прикочити. Опозициони успјех је што су наметнули да се на локалним изборима одлучује за и против СНСД, као и да се изрази незадовољство економском ситуацијом. Када су већ били сигурни у добар резултат, почеле су најаве да се права битка наставља 2014. године.

У том контексту је тешко говорити о побједи, јер треба имати у виду да је предност у начелничким изборима остварена заједничким наступом, те да у скупштинам ствар стоји битно другачије. Да би се нешто слично показало на парламентарним изборима које већ сањају, треба имати заједничке листе. А да ће њих бити тешко направити, барем кад су у питању СДС и ПДП, више је него очигледно.

Гдје се по том питању треба тражити побједа? У удаљавању социјалиста и ДНС од СНСД, као и у ефекту разбијања страха или невјерице да је немогуће побиједити Додика и СНСД. Да ли ће се то довољно добро, како се сад каже, искомуницирати, остаје да се види. Да ли ће медији у рукама власти мало попустити стеге? – такође.

СНСД ипак очекују хитне мјере, јер се са садашњим резултатима морају добро размислити. Неке чистке је већ најавио Игор Радојичић, и сад остаје да се види какве ће бити, те чија глава ће бити понуђена на ломачи народног незадовљства. Бјеше Џомбић спомињан?0 КОМЕНТАРА

 1. За мене су резултати очекивани. Извјесно је било да опозиција преузме Козарску Дубицу, Градишку, Прњавор и Србац, као и већину општина на истоку Српске. Јако је битно да у Лијевчу и Покозарју почиње демонтажа ненародне власти.

  Показало се да сам био у праву када сам предлагао Вукановићу да прво формира листу и иде у Скупштину града Требиње 4 године, па онда за начелника општине има сигуран пролаз.
  Исто тако, кандидати опозиционих странака за новог Зградољуба су помогли г-дину Гаврановићу да се у цвијету старости дочепа позиције зградоначелника и коначно изгради 8 вртића и 4 школе за ове 4 године. Јасно је да ни с једне стране није било жеље да се дође до заједничког кандидата и сада је касно за било какве оптужбе. Једино чиме се могу искупити јесте удруживање против актуелне власти.
  Изненађује ме да је пукла тиква између социјалиста и СНСД-а. Не би ме изненадило да СДС уђе у Владу РС са 5 министара. Један њихов кандидат за одборника ми тврди да је немогуће да се то деси на нивоу града. Заиста, СДС би сада био много јачи да су откачили СНСД и на нивоу БиХ.

  Промјене су се неспорно десиле, али недовољне да би се тражили вандредни парламентарни и предсјендички избори, што ми је била жеља. Не можемо бити задовољни, јер за 2 године може бити касно, с обзиром да се стратегија задуживања проводи по плану. Прође нам живот док добијемо нешто боље. Некако ме ово подсјећа као кад играју наши кошаркаши, па губе 20 разлике, а до краја 4 минуте.

 2. Dražene, već sada se zna da će SNSD i SDS biti koalicija u gradu. Stevandić im je samo bio prethodnica. Stevandić je ključ Gavranovićevog uspjeha, sada da li je u pitanju mjesto ministra ili direktora KBC-a, ko da to karijeriste interesuje. Brzo će se ukazati.

 3. Што се тиче наших резултата, још их немам. Из одбора у којима смо имали чланове добијамо извјештаје о 2-4% гласова, што је на ивици цензуса. Са Старчевиц еимам само из јендог одбора резултат. Видио сам да је једна странка објавила резултате са 80% биралишта и да нас ту нема.

  ЗАХВАЉУЈЕМ СВИМА КОЈИ СУ ГЛАСАЛИ ЗА МОЈУ МАЛЕНКОСТ И МОЈЕ КОЛЕГЕ С ЛИСТЕ, КАО И ОНИМА КОЈИ СУ НАС ЈАВНО ПОДРЖАВАЛИ!

  Без обзира на резултат, ја настављам борбу за слободу, за здрав разум, за будућност. Кандидатура на изборима је сјајан начин да човјек спозна колико има искрених пријатеља, који му комшија кида плакате из зависти, колико вриједи у очима других. Очекивао сам најмање 4000 гласова за нашу грађаснку/народну иницијативу, јер смо битно другачији, мада је у кампањи било и аматеризма, а да не говоримо о скромним материјалним и људским ресурсима. Наша цијела кампања је коштала мање но један Гаврановићев билборд.

  ПОСЕБНА ЗАХВАЛНОСТ ФРОНТАЛ.РС И ЕКИПИ КОЈА КОМЕНТАРИШЕ!

 4. SNSD- 10-11
  DNS- 4-5
  SDS- 4
  PDP- 3-4
  SP-3
  DP- 3
  NDS-2

  Neko će imati mandat manje/više, ali to je to. Gavrna je rekao da nema koalcije sa SP, DP, PDP, NDS. Znači, SDS i DNS su u igri za prejaku skupštinsku većinu. SDS je dobio dosta i ponovo postao banjalučki šupak!

 5. Сад ми јавља наш члан одбора из Нове Вароши да смо добили 21 глас, али да имамо 17 неважећих. Је ли могуће да наши гласачи недовољно познају правила, па заокружили још неку странку, или је било крађе, а да нико није примјетио?

 6. @drazen78bl

  pa najvjerovatnije da su vam namjerno napravili listiće nevažećim precrtavanjem još jednog kandidata, jer je to velik broj i procenat nevažećih listića u odnosu na ukupan broj.

  ne znam da li možete zatražiti od izborne komisije da dobijete na uvid izborne listiće i da ih pregledate? to bi trebalo biti moguće…pa bi vidjeli da li je to namjerno rađeno, pogotovo ako je taj drugi precrtan drugom nijansom odn. bojom olovke…:D

 7. ŠTA TO BI?
  7. oktobar, običan dan jeseni 2012 ili dan za promjene. Do izvora dva putića, kojim da krenem.
  Ovim kojim sam do sad išao, vidim da sam žedan, i poprilično gladan, nakon 12 godina hodanja stignem do raskrsnice, i tu stoje putokazi, ovaj kojim me je usmjeravao 12 godina, napokon vidim da šetam u krug, ovaj novi mi govori skreni, biće vode i bolje samo nas prati, izaći ćemo iz sume, nećemo sresti vuka, baka ce da ozdravi, mama neće da se brine za posao, a ja ću biti sretan i zadovoljan.

  E zašto vam se ovo čini kao jedna bajka, zato sto ovi sto je pričaju, samo na to misle, misle da smo bajka, jedno savršeno biće, od koje drugi žele da naprave zvijer ali i pored toga ljepotica Evropa ( EU ) ce da se zaljubi u nas. Ne znamo kako ce njen veliki brat ( SAD ) da reaguje na tu ljubav, ali bitno je da nas svi vole, lijevi govore da smo sretni sto smo na pravom putu, desni nam govore skrenite idemo da se nađemo sa baćom i sestrama…..
  A ja u toj prici ne vidim sebe, svoju porodicu, vidim da ta ljubav sto je duža meni je život tužniji.
  Upalim digitalni roman ( TV ) i čitam, slušam, gledam svi zadovoljni. Pogledam sebe vidim nisam, otvorim frižider nije mi ništa puniji nego sto je bio juče ( kad mi je majka donijela zimnicu ), otvorim račun a na njemu temperatura ekstremna, prognoza i dalje ce biti oblačno sa tedencijom pada temperature.

  I onda sjednem i preispitujem sebe, gdje sam to ja mogao da pogriješim, ili bolje rečeno kako sam mogao sebi da dozvolim da tako olako pokupim harajući grip zvanog „ slijepo vjerovanje“.
  Jedni mi obećavali sigurnu budućnost, drugi da se osvrnem na proslost i naše velike vladare, a u ovoj mojoj sadašnjosti nema ništa. Jedan veliki prazan prostor. Ili bolje rečeno, otvorio se ponor među nogama.
  I tako ustanem 07. Oktobra, popijem kafu sa svojoj suprugom, obučem najljepše odijelo i krenem da ispoštujem svoju građansku dužnost. stanem u red, čekam da se izguraju i naguraju svi podobni koji su ustali 2h prije mene i došli da zauzmu sto bolja mjesta kad ih šefovi budu gledali gdje su na spisku da se vidi i vrijeme kad su došli, i još jednom pokažu svoju ne izmjernu ljubav prema svojim Bogovima.
  Iduči tako čitavih 300 metara do svog glasačkog mjesta sretne me komšinica, koja me je u zadnjih mjesec dana smarala propagandnim materijalom, nagovara da se učlanim u „partiju“ jer bez toga nema ništa,( stranački sam ne opredijeljen ). Ništa to ne bi bilo ni čudno da me prije toga svega ne upita komšija „jesi li ti naš?“. I nastavi onda da šapuće, da treba da glasam za naše, jer ovaj „naš“ je rekao ako pobijedi da ćemo i mi nešto dobiti. Ostanem dosljedan poštovanja godina komšinice i odgojem koji sam ponijeo iz kuće i diplomatski zapakujem odgovor.
  Još 200 metara i stignem do svog glasačkog mjesta.
  Uđem, prestavim se ko sam i sta sam, uzmem olovku, otvorim papir i stavim x, dođem kuci, i kažem zeno mislim da ce nam biti bolje, zasto zato sto sam ustao sa takvim vjerovanjem. Potrošim i to nedeljno popodne na ubičajen način, gola šetnja bez pretjeranje potrošnje. Dođem kuci i upalim digitlani roman ( TV ). A ono tamo….čudo neviđeno….

  Mijenjam kanale ne vjerujem sto se kaže svojim očima i ušima, svi pobijedili, svi uspijeli, svi realizovali zacrtane ciljeve, pa pitam sebe kako je moguće da su svi pobijedili, takvu utakmicu još nisam gledao.

  Odlučim malo da prošetam, čisto da se „oladim“ jer glava se užarila od preračunavanja, šetajući uđem u prodavnicu da dopunim ionako poprilično prazan frižider, uzmem korpu nabacam stvarčica, stanem na kasu, zaronim u džep on poprilično prazan, za ono stvarčica iz korpe mi nije ni trebala kesa sve je moglo stati po džepovima, ali iz kulture uzmem vrećicu, ako ništa drugo da imam sutra za smeće u kuci. I krenem lagano.
  Penjući se prema stanu prolazim pored stana komšinice, koju sam gore spominjao, a gle čuda njoj isjeklo kablove od kablovske televizija.

 8. Nastavak prethodnog komentara
  Uđem u stan, sjednem upalim digitalni roman ( TV ) i shvatim kako je logično da su svi pobijedili, i da svi i treba da slave pobjedu.
  Samo nije logično sto mi ne vladajući, ne podobni, ili kako jedan juče na TV iz pazi sad „štaba stranke“ reče niskog stepena obrazovanja ( iako sam VSS ) smo glasali za ove što po njima gube. Ali komandante što su i tvoji gladni, ajd sto su gladni, već takvi ne mogu ni TV da gledaju. I shvatim da mrak u kojem sam ja moze biti i gori, zamisli da nemam ni svjetla na TV, i shvatim da postoji i gori od goreg, i pojacam TV „do daske“ da čuje komšinica kako ovima što nisu njihovi je mnogo bolje.

 9. Одличан текст. Сада се само пробојавам коалиције СДС и СНСД и на локалном новоу. Чини ми се ако је, судити према писању појединих медија, да је комуницирању у том правцу већ почело. Е то би тек онда било разочаравајуће.

 10. @drazen78bl

  Dražene, ja sam glasao u Novoj Varoši za vašu listu, i znam još sigurno nekoliko ljudi (5-6) koji su identično glasali kao i ja! Naravno da nisam mutav ni ja ni oni i da savršeno dobro znamo kako se glasa!
  Nemoguće je da ima toliko nevažećih glasova!
  Moraš to provjeriti kako znaš i umiješ!!!
  Ako udjete u skupštinu-reci Vučku da mi je dužan jednu svirku,za svadbu 😀

 11. Opoziciono sam nastrojem
  Nisam clan ni jedne stranke
  glasao sam za opoziciju u gradu Banja Luka.
  ali nazalost pored stranaka nisam imao ni jednog drugog izbora.
  zasto ovo govorim.
  zato sto nezavisna lista “ svi za BL “ ili ako grijesim u naslovu koriguj te me.
  mi je smijesna prica.
  program sto se kaze „nidje veze“, ideologa po malo smijesna, medijski nastup supalj, flajere nisam ni vidio ni dobio iako je na ATV receno da je preko 10.000 komada podjeljeno. Pa gdje covjece. tribine, najave promocije nigdje na vidiku.
  kad saberete sve vazece i ne zavece listice na kojima se vodite. Vidjecete da ni broj ljudi u koje ste vjerovali da ce vam dati glas nisu dali uz to, kako ste tako sigurni da su ponistavani vasi glasovi, mozda su stavljanjem x na vasu listu, ponistavali glas neke druge opozicione stranke.

 12. maestro, 09.10.2012. 12:14:46

  На неким мјестима је сигурно било мућке, али то сигурно није утицало значајније на наш изборни резултат. На доста мјеста смо имали по 1-2 неважећих, јер су људи давали глас и нама и некој странци. И независни кандидат Миљевић ми каже да су на сличан начин и њему пропали гласови. Међутим, ово у Новој Вароши ми је сумњиво, јер од 38 гласова, 17 нам је неважећих. Имали смо ту свог човјека и он није примјетио неку неправилност.

  Хвала за глас и поздрав!

 13. drazen78bl, 09.10.2012. 17:27:27 [53704]

  К’о да гледам, то су моји пензионери! Пу јебем их будаласте!

  Ал’опет мораш схватити да су за вас гласали људи који су препознали квалитет, а то је тих фамозних 3-5% интелектуалаца у једном друштву. 🙁

 14. MB78, 09.10.2012. 16:03:52

  Увијек покушавам бити реалан и дјелимично сам сагласан с Вашим мишљењем.

  Не знам по чему је идеологија смијешна, ако знамо да људи у врху доброг дијала странака и немају идеологију нити визију, осим материјалног збрињавања неколико људи. Наш програм није „ниђе везе“. Вјерујем да га нисте ни прочитали. Битно се разликује од програма других политичких опцијa. Изволите погледати:

  http://www.svizabanjaluku.com/pdf/Svi_za_BL_program.pdf

  Медијски наступ је знатно лимитиран. Наши прилози на РТРС су резани, обесмишљавани, понекад су новинари убацивали своје ријечи и ријетко кад је пренесена суштина. Нпр. донијели смо мали шатор и шаргарепу на штапу да укажемо на бесмисао средњовјековних шатора у урбаним срединама, а снимљен је само кратко шатор са стране. Донијели смо воду са фонтане на кружном току, испред зграде Владе РС и појила за коње у парку „Петар Кочић“ становницима Потока и Чесме, указујући на непоштовање приоритета у граду, али уопште није поменуто одакле је вода и слично. За 70 секунди, од којих новинар потроши 40 се заиста не може представити.
  Имали смо медијски наступ по интернет порталима, али је то недовољно. Задњих дана смо добили и мало простора у дневним новинама на компензацију, али то није имало неки утицај. Подијелили смо 30 000 флајера, али овај град има 180 000 гласача. Мало људи је прочитало наш програм. Покушали смо и с трибинама, али људи очигледно нису заинтересовани ако нема јела и пића, па смо у почетку одустали, јер је бесмислено да доводимо своје људе. На трибинама требају да нас чују људи који нас не познају. Колеги с листе је умро отац, па смо одустали и од завршног скупа са забавом.
  Не заборавите да смо све урадили с мање од 3000 КМ! Неважећи листићи нису толико битни и нема вађења ни на шта. Попут Вас, људе нисмо увјерили да смо ми та опција и све о.к. Било је и аматеризма у кампањи, али су намјере биле искрене. Бања Лука је имала прилику да по први пут добије заступнике који ће одговарати директно грађанима, који ће извлачити информације и дизати грају, али није. Остаје нада да ће неколико страначких честитих људи то одрадити умјесто нас.

  Још да Вам кажем: Планирао сам да се иде с пуном листом, са неким угледним људима, познатим ширим масама, али су исти одустајали из различитих разлога. Само је Старчевица требала имати 5 кандиата. Препустио сам људима који су тврдили да могу окупити 20 врх људи и да имају 40 000 КМ за кампању да то и одраде, а на крају сам остављен на цједилу. Желио сам одустати, али ми је колега сугерисао да никад не би пропустио овакву авантуру и прилику да каже у лице све што има.

  Тачно је да нам нису дали гласове људи који су „били уз нас“. Многи нису вјеровали да можемо ишта учинити и ако уђемо. И то је то…………

  Да смо имали пуну листу, био би знатно бољи резултат. У овим околностима се није могло више. Ја сам поносан на своју борбу, на свој грађански активизам, свој неукаљан образ. Свакоме могу погледати у очи. Мени не може баш свако.

  Свако добро!

 15. @drazen78bl

  pametno bi bilo da zatražite od izborne komisije da dobijete na uvid izborne listiće i da ih pregledate? pa bi vidjeli da li je to namjerno rađeno, pogotovo ako je taj drugi precrtan drugom nijansom odn. bojom olovke…

 16. Dragi moj Drazene,
  vidim da si opsezan komentar dao na moje vidjenje, i prije svega cijenim jednu „politicku“ zrelost da nisi to shvatio kao licnu uvredu vec vidjenje jednog prosjecnog gradjanina BL.
  Ako mi dozvolis dao bih komentar na tvoju repliku 🙂

  Amaterizma je bilo uveliko, skoro nista nije bilo profesionalno, dobro to je jednim dijelom i logicno, jer pioniri ste u tom poslu.
  Gradjani su imali niz prilika, pa jedna je isto ta koji si gore imenovao gos.Miljevic, vjerujem da necete sebi dati za pravo da se poredite sa njim, naravno ovo ne govorim u superlativu vec kriticki o covjeku koji prica o privredi, a bio je jedan od najgorih poslodava kod kojih je radio neki od mojih poznanika.
  gos.Miljevic je po meni obicna nula, bez uvreda govor o svom licnom stavu.
  gos. Vucko,koji je spominjan u vise navrata je isto ispricana prica, najbolje sto zna jeste da duva u trubu i treba da se drzi toga, jer u tome je u BL medju boljima. Politike neka se mani, jer opet iz licnog stava mislim da nije za njega.
  kazete 30.000 flajere, na 180.000 glasackog tijela tu moram da vas demantujem da je u pitanju manji broj jer ne vjerujem da ste u Borkovice, Slatinu, Stricice i tako dalje isli i dijeliti. Vec ste se konkretno bazirani na naselja iz kojih poticete. Sto je jednim dijelom i logicno.
  Rezultat koji ste postigli je i najrealni, i to je neki max. koji se moze postici. Kazes da politicari nemaju viziju, tu si u potpunosti u pravu, ali je prodaju na sebi svojstven nacin.
  Slazem se da su to neki prasicima pokusali da urade, ali eto mene polu sita nisu uspjeli da na hrane za taj jedan dan, jer nisam pojeo niciju koljenicu, i pozicionu i opozicionu..
  Ne zainteresovanost za tribine koje spominjes odmah je trebala da upali lampicu da se stane jer nije vrijeme za nezavisne liste, vec stranacku opredeljenost. koja je svagdje u svijetu dominantna tako je i ovdje. Da li nazalost ili ne, to je za drugu temu.
  Prvi i pocetni promasaj nastanka nezavisne liste, jeste sto je ona proizasla iz price oko „picinog“ parka.
  jednim dijelom bilo je interesatno prvih 3-4 dana, a onda postalo smarajuce, uvijek ista marsuta hodanja, pistanje, i supljacenje u koloni. i ono najbitnije iz te prividne mase, kod covjeka se stvori zelja da mozda moze da povede masu. I jednim dijelom potekne zelja da covjek pokusa da uradi nesto. i onda to postane smarajuce da se slusa o parku, a bageri stigli do Kine :).
  Slucajuci vas po kafanama :), i citajuci na portalima prica vam nije pila vode, jer previse je amaterski prenosena, jer rjesenje svim problema nema niko, jedino ste ga vi nudili i imali novca u budzetu za sve. To je ono presudno sto je meni reklo ne za nezavisnu listu, daj glas nekome koji ce vise dostici. Dao sam ga opoziciji. cime smatram svoj glas daleko jace upotrebljenim nego nekom ne zavisnom kandidatu, listi ili udruzenju.
  Mnogo vise se trazi ozbiljnosti i rada da bi se postiglo.
  Pa ako je to i mazanje ociju, treba deblje mazati.

 17. MB78, 09.10.2012. 20:06:18

  И мени је драго да водимо цивилизован разговор.

  Морам Вам неке ствари објаснити.

  Прво, Вучко не дува у трубу, већ је бубњар. Истина, створио је један бренд – оркестар „Бањалучки трубачи“. Не знам у чему се показао одборник који изнајмљује шаторе за сахране, али Вучко већ годину и по дана даје своје мјесечне накнаде од 110 КМ за стипендију најбољег ђака и помоћ социјално угроженим и то је његова идеја, коју смо прихватили нас 6 из МЗ Старчевица. Даље, активно је учествовао у бројним хуманитарним акцијама, организацији додјеле пакетића за социјално угрожене, организацији бесплатене школе скијања, свим јавним расправама о Буџету града и са челнициа Градске управе, прикупљању потписа петиције за лоше гријање на Старчевици,… Рад је био волонтерски и много више се радило него у другим мјесним зајендицама.

  Друго, принтали смо 30000 флајера и дијелили по урбаним средина и у Господској улици.

  Треће, независна листа није произашла из „Пициног парка“. Читаоци и коментатори Фронтала знају да је заговарам већ двије године. И успјела би да није спала на 7 људи. Регистровали смо се још у мају за изборе, а све остало су подвале појединаца из гласа Српске.
  У Пицин парк сам отишао и први и други дан, из идеала. Био сам скоро свакодневно првих десетак дана, а касније је та прича обесмишљена. Упознао сам тамо неке добре, храбре и честите људе и то је све. Мирни протести су нам одавно били потребни, али не само везано за парк, већ с јасним порукама свакој власти. Никад нико од нас није имао амбиције да се стави на чело неке масе. Нисмо имали ни на листи хијерархију. Одлучивали смо договарањем и уважавањем различитих ставова.

  Четврто, прочитајте наш програм, па ћете увијети да не нудимо рјешење за све и само на јендом мјесту помињемо конкретне цифре. Нисмо обећавали већ реално планирали. Јасно наглашавали да се до новца може доћи штедљивошћу, елиминацијом криминално-коруптивних радњи и окретањем стварања услова за инвестиције, давањем олакшица за привреднике. Ту је могуће сваке године наћи бар 30 милиона КМ, ако ће се новцем грађана овог града располагати домаћински.

  Пето, управо критикујем мазање очију народу од стране власти, па не могу бити ја тај који маже очи некоме. Милсим да у странкама има доста квалитетних појединаца, али да уласком човјек губи слободу.

  Подјећам да цијела наша кампања кошта као један билборд г-дина Гаврановића.

  Поздрав

 18. Zelim da privedemo diskusiju kraju, jer onda bi izgubili obojica smisao.
  O gospodinu Vucku na nisam zelio da kazem nista lose, za njegove aktivnosti i zalaganja svaka cast, i vjerujem a i nadam se da nije jedini pojedinac u BL koji nosi gore navedene vase komentara. Ali u svakom slucaju svaka cast, znam da je bubanj u pitanju, i da su Banjalucki tubaci, pa sad naslov kaze truba i stim sam rekao da duva u trubu.
  i to je max. kritikovati mozemo svi, vecina nas moze oprobati, ali samo par moze uspjeti, e iz tog razloga mislim da gos.Vucko je dostigao svoj max.
  svaki dan bar 3x prodjem gospodskom nisam dobio flajer 🙂 na zalost.
  i da se ponovim sa ovog pocetka da ovo ne bi izgubilo smisao.
  Zatvoricemo ovu temu, tako sto se ideoloski ne slazemo, ali se medjusobno uvazavamo i na civilizovan nacin diskutujemo bez tedencije podcjenjivanja nicijeg rada vec procena zalaganja i mogucnosti nas samih.
  Od pozdrav

 19. Da dodam i ja par rečenica ….

  Očigledna je Draženova rezignacija,i potpuno ga razumijem! „Prodali“ su ga njegove komšije ni za šta! Kad je trebalo ići u toplanu žaliti se, bilo je „ajde Dražene“! u medjuvremenu su svi kukali da na izborima nema za koga glasati,jer su svi isti! Kad se pojavio neko iz njihovog okruženja,koga lično znaju- umjesto da ga podrže,oni mu okrenu ledja i glsaju za nekog za koga znaju da ih je milion puta slagao i prevario! Tu ne pravim razliku izmedju SNSD i SDS,ili neke treće opcije!
  Ja lično ne poznajem Dražena,pojma nisam imao ko je on,ali sam sa vremenom saznao da gore na Starčevici pomaže drugima koliko može! I znam da je imao najbolje namjere! Samo zbog tih stvari je njegova lista dobila +1 glas, koji je možda proglašen i nevažećim!
  Meni lično je jako krivo što bar nisu dobili bar jednog odbornika! Zaslužili su!
  Moj predlog i poruka je da se ne povlače u ilegalu, nego naprotiv, da pokušaju da se bolje organizuju u narednom periodu! Sada je bilo premalo vremena i NOVCA za neki veliki uspjeh,ali mislim da bi bilo glupo odustati.

 20. MB78, 09.10.2012. 21:02:55

  maestro, 10.10.2012. 12:50:47

  Хвала на подршци! Управо због људи попут Вас нема одустајања, већ сад почиње припрема за 2016. годину. Лично нисам сигуран да ћу бити ту физички, али духом и идејама хоћу сигурно. Покушаћу преко људи које познајем, а који су постали одборници остварити своје идеје.
  Сада се морам мало више окренути својој породици и обавезама, па ћемо видјети у будућности. Не знам још како сам прошао у насељу, ал иако имам укупно 322 гласа, сигурно да нисам нарочито добро. Ипак, сваки тај човјек који је дао лични глас или гласао за нашу листу заслужује још веће поштовање.

  ЈОШ ЈЕДНОМ ЗАХВАЉУЈЕМ СВИМА КОЈИ СУ РАЗУМЈЕЛИ ИСКРЕНОСТ И ДОБРЕ НАМЈЕРЕ!

  Rezultati liste Svi za Banjaluku bez nepotvrdjenih glasova, glasova u odsustvu, i dijaspore:

  NEZAVISNA LISTA SVI ZA BANJALUKU

  1 RAČIĆ BRANISLAV 319
  2 LABUS MILORAD 172
  3 RAJKOVIĆ RENE 340
  4 IVIĆ BORJANA 183
  5 GAJIĆ ŽELJKO 203
  6 MILOSAVLJEVIĆ DRAŽEN 322
  7 VUČIĆ BRANISLAV 263

 21. Maestro je lijepo napisao.

  Dražene, bori se, dok ne odustaneš.

  Ja bih samo dodao da se sad vidjelo da je politika kod nas još uvijek seljački sport (seljački i u ovom i u onom smislu), na primjeru Banjaluke gdje će SNSD vladati na osnovu glasova iz Piskavice, kao i na primjeru mjesta bliže i dalje oko Banjaluke gdje je izlaznost drugačija po brojnosti i strukturi, te na osnovu toga što SDS ponovo jača, samo na konto toga što SNSD ne valja.
  (Moram se natjerati pa napisati nešto opširnije, imam nekih par ideja za komentare ishoda ovih izbora…)

  Razočaran sam što NL nije dobila nijednog odbornika, al’ eto… imamo opoziciju za utjehu. 🙂

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *