Тактички: СНСД уз ХДЗ против конститутивности Срба у Ефбиху

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ усвојио је иницијативу СДП-овог посланика Дениса Бећировић којом се власти четири кантона у Федерацији БиХ позивају да осигурају уставну равноправност Срба. Против ове иницијативе гласали су посланици СНСД-а, политичке странке Милорада Додика.

уторак, 20 фебруара, 2018 / 23:35

"Представнички дом ПС БиХ позива надлежне органе Херцеговачко-неретванског кантона, Кантона 10, Западнохерцеговачког кантона и Посавског кантона да, најкасније у року од 30 дана од дана усвајања ове иницијативе у Представничком дому Парламента ФБиХ, измијене и допуне уставе наведених кантона с циљем осигурања уставне равноправности Срба, као и да се у уставима кантона, гдје то до сада није учињено, прецизира и осигура уставна равноправност босанског и српској језика, те латинице и ћирилице", пише у усвојеној иницијативи.

Против ове иницијативе гласали су посланици Савеза независних социјалдемократа (СНСД) и Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) БиХ. Овакав потез СНСД-а изненадио је бројне парламентарце с обзиром на то да се СНСД представља као политичка странка која се залаже за права Срба како у РС, исто тако и у ФБиХ.

Иницијатива је усвојена захваљујући гласовима Савеза за промјене с обзиром на то да су руке СДС-ових парламентараца осигурале постојање ентитетске већине за усвајање овог закључка.

Предсједник РС Милорад Додик често у медијским иступима представља функционере Савеза за промјене у институцијама БиХ као "издајнике". Остаје нејасно како ће Додик реаговати на вечерашњу "издају" СНСД-ових парламентараца.

Бећировићеву иницијативу подржали су сви остали клубови посланика у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.22 КОМЕНТАРА

 1. Мајсторски потез Милорада Додика и СНСД-а којим се показује да Додик није само врхунски политичар него истински државник, а СНСД једина збиљска политичка снага у најмлађој српској држави. Потурице окупљене око издајничког тзв. СзП немају увида у суштину ове мудроносну одлуке па ће сигурно напасти нешто чему нису дорасли и што не могу да разумију…

  1. Баш је лијепо што сте Ви дорасли и што све разумијете па и државничку мудрост вође СНСД-а који је , узгред , препун : усташа , „U“ДБА-ша , комуњара , монте-негрина итд. , итд.. Жао ми је што и ја не могу тако лијепо и велеумно „гатати“ попут Вас.

 2. После изјаве „државника“ да вози 200 на сат, да не јебе ни полицију ни закон…,одмах добише јуноше крила па по угледу на државника побише и осакатише омладину и народ.
  Наслови из новина: „Црни викенд за пјешаке у Р Српској, Бахати возачи овог викенда изгазили и тешко осакатили више од десет особа, углавном младих“…,готово 100% сам сигуран када би се итражило да су све те убице његови симпатизери

 3. Денису Бећировићу не треба ништа вјеровати. Српски посланици и српска власт је морала у последњих 20 године обезбиједити да се у уставима кантона са хрватском већином уреди да су Срби конститутиван народ, да имају право на српски језик и ћирилицу као српско писмо, да су им загарантована људска права и основне слободе прописане Уставом БиХ и међународним конвенцијама, да имају своје представнике у власти, а не Србе чланове ХДЗ, СДП и сл. Српски посланици ко рогови у врећи. То би све требало помести на изборима, како ове из власти,тако и ове из опозиције, али, жали Боже, нема ко.

 4. Добро је примјетио Душан Шеховац, сада Додик и СНСД могу с Декларацијом о очувању српског народа и српске културе, језика, ћирилице & чега-све-не „који су угрожени највише на подручју Хрватске и ФБиХ“, ако икада и буде угледала свјетло дана у скупштинским клупама, обрисати гузицу.

 5. Нема Бећиревић никакву емпатију према Србима, али има политички интерес, јер изборна је година, а СДП има амбиције у Српској.

  С друге стране, СНСД срамотно стаје уз ХДЗ. Опозиција поентира, мада и једне и друге можемо питати зашто деценијама толеришу кршење Устава, слично као и (не)рад правосудних институција, које кроје бошњачку „истину“.

  Не требамо заборавити ни састанак Додик-Никшић. Чини се да Додик жели избацити Бакира из игре, а ући у коло с Фахром и Никшићем.

  1. http://www.vaseljenska.com/misljenja/izrodi-otpadnici-i-crvene-ustase/

   3 коментара

   За Србију
   22. фебруара 2018. at 16:57

   Неколико пута сам написао да је Српска под ударом кроатизације или хрваћења. За то је најодговорнији паписта владика Григорије, који има утицај на Додика.
   Није јасно за кога Срби у Српској требају да гласају.
   Док год се буде звала Српска, уместо Србска, нећ бити србске политике.
   Одговори
   За Србију
   22. фебруара 2018. at 17:29

   У згради поште у Гламочу, са већинским србским становништвом, на зиду је постављена слика А.Степинца.
   ПС
   Претпостављам да је Степинац заменио Брозову слику, јер му то дође исто.
   Одговори
   Milko Cvijović
   22. фебруара 2018. at 18:01

   Нека те Бог чува и штити Небојша Вукановићу што Србима скидаш копрену са очију.
   Додик је изрод и издајник и исто ради у СрБској републици што шиптар ради у Србији!
   Они оба раде за наше непријатеље!
   Одговори

   Оставите коментар

 6. Нисам намјерно хтио ово коментарисати јер сам имао жељу да видим колико људи ће схватити о чему се ради.

  И нисам се покајао. Тачно сам знао да СДС на овоме неће стати и да ће ићи даље.

  Само будалама није јасно да је циљ Дениса Бећиревића био да ПД ПС БиХ буде та институција која ће около дијелити лекције ентитетима и кантонима шта морају урадити. Само будале не постављају питање шта ће “босански“ језик у резолуцији о конститутивности Срба у неким кантонима.

  Ускоро ће и резолиција о праву Бошњака да свој језик зову босанским. Питао сам се како ће се СДС и СзП тада поставити.
  Хоће ли рећи да “босански“ језик постоји или не постоји?

  Ту дилему је данас разријешио Босић шаљући апелацију Уставном суду БиХ за конститутивност Срба у 5 кантона.
  Он је тиме дао зелено свјетло да се тај суд очитује и по питању “босанског“ језика у РС.

  И то му није било доста него је :“ … kazao da se jezik Bošnjaka na srpskom jeziku zove „bošnjački jezik“, ali da on nema ništa protiv toga da narodi nazivaju svoj jezik kako god hoće.“

  http://www.rtvbn.com/3898366/srbima-dati-prava-na-osnovu-ustava

  Господине Босићу, само да вас подсјетим да нико нема право да без српске сагласности само за себе присваја термине који припадају и Србима.

  Најбољи примјер имате ових дана у Македонији гдје се ни аеродром не може звати како Македонци хоће без грчког пристанка, а камо ли да могу давати име држави и језику.

  А што се конститутивности Срба тиче она се могла тражити и без помињања босанског језика, све да пређемо преко тога да ПД ПС БиХ није мјесто за те декларације.

  А на крају, какву корист има преосталих 2% Срба у ФБиХ од конститутивности?
  Корист од тога имају само Миро Лазовић, Богић, Којовић, Пејановић…

  1. Слажем се са твојим коментаром, ово је Босићу грешка, у осталом, кад је он нешто радио, а да није погријешио, па најбоље се види по томе што вас је (не) намјерно оставио на власти још од 2010 године.
   Ви треба данас да његову слику држите поред икона.

   Морам рећи да није само Босић (не) намјерно наиван,твоји су такође чачкали мечку у пичку, па потезали нека питања пред уставним судом БиХ.

   Али не бих о томе, ово сам написао да кажем како си у праву и да те са непобитним чињеницама мало подјебем, све шаљући јасне поруке тамо гдје треба.

 7. „Господине Босићу, само да вас подсјетим да нико нема право да без српске сагласности само за себе присваја термине који припадају и Србима.“

  Има, Симо, како нема, барем од оног часа када су Срби – без сагласности других којима тај термин једнако припада – одлучили да им се не свиђа префикс „босански“ у називу више бх. градова, и томе слично…

 8. Osmane, pusti Simu. Nije on svjestan da će država BiH nadurati protivnike bosanskog jezika najgorom korupcijom. Svejedno je nama iz FBiH ko će na kraju potpisati,ja neko za dobru lovu ili neki probosanski sledbenik Karadžića koji kod kuće ima VHS kasete svojih zločina. Ode on iz BiH ja u BG ili Beč nama je svejedno. BiH će mirno ući u drugi milenijum svoje državnosti.
  Biće bosanski jezik,jer Srbi podržavaju korupciju u BiH.

 9. sasa
  Preuzeto:
  Dragan Čović je jedini istinski multietnički lider u BiH. Ima dvije stranke: HDZ, koju čine Hrvati i SNSD, kojeg čine Srbi.

  Njegova politika je vrlo konzistentna: preko HDZ-a zastupa hrvatske nacionalne interese, a preko SNSD-a zastupa takođe hrvatske nacionalne interese.

  Čović nije samo multietničan, već je i suveren. Vlada suvereno sa tri Vlade: federalna mu je nestabilna, Savjet ministara relativno stabilan, a Vlada RS je skroz stabilna.

  Čović čini i pola predsjedništva BiH, jer vrijedi za dvojicu. On je hrvatski član Predsjedništva BiH, a SNSD ga je imenovao članom predsjedništva BiH koji zastupa interese RS.

  1. „SNSD“ чине Срби??? Веома , веома упитна констатација.

  2. Jel ti znas ista sam da sastavis ili samo preuzimas pamflete iz federalnih medija? Ako je ovo tvoje misljenje koje dijelis sa tim preuzetim tekstom onda ti i nemas svoje misljenje vec usvajas tudje koje za cilj ima da takve kao sto si „edukuje“.
   Pozdrav.

 10. Mahmutbegović: Ako želimo da se u RS poštuje bosanski jezik Srbi moraju biti konstitutivni u FBiH

  Potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović upozorila je danas kako svim narodima treba omogućiti da govore vlastitim jezikom, te ravnopravno korištenje pisama latinice, odnosno ćirilice, kao i da u tom pogledu uživaju sva ustavom zajamčena prava koja se moraju osigurati svakom građaninu Bosne i Hercegovine.

  „Postoji pokušaj da se poistovjeti situacija u RS i FBiH kada je u pitanju nepoštivanje prava na korištenje jezika i na konstitutivnost. Ako tražimo da se u RS poštuje bosanski jezik, moramo Srbima omogućiti da budu konstitutivni u FBiH“, kazala je Mahmutbegović.

  Mahmutbegović je detaljno elaborirala sve ono što je dosad učinjeno na tom planu, a tiče se osiguranja individualnih i kolektivnih prava po raznim osnovama u FBiH i RS-u, odgovarajući na taj način na istupe pojedinih delegata i zastupnika u Parlamentarnoj skupštini BiH (PSBiH) u pogledu pokretanja inicijative za ocjenu ustavnosti određenih kantonalnih ustava, a radi što cjelovitijeg informiranja javnosti u vezi sa spomenutim pitanjima.

  Podsjetila je na hronologiju i dinamiku aktivnosti koje je u širem kontekstu poduzela Stranka demokratske akcije (SDA) putem izabranih zvaničnika, počevši od zahtjeva za ocjenu ustavnosti naziva županija iz 1998. godine koju je podnio bivši federalni premijer Edhem Bičakčić, odnosno inicijative tadašnjeg predsjednika Alije Izetbegovića, koja se odnosila na konstitutivnost triju bh. naroda, pa do apelacije u vezi s bosanskim jezikom u RS-u, koju je 2016. godine podnio zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Safet Softić.

  Govoreći o temi „Ocjena ustavnosti kantonalnih ustava i njihova usklađenost s Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine“, Mahmutbegović je podsjetila da je 2015. godine pokrenula inicijativu za izmjene ustava Posavskog, Kantona 10, Zapadnohercegovačkog i Hercegovačko-neretvanskog kantona, a u vezi s ocjenom ustavnosti po pitanjima – Srba kao konstitutivnog naroda, bosanskog i srpskog jezika, te ćirilićnog pisma.

  Precizirala je da je pokrenula pitanje ocjene ustavnosti u vezi s nepriznavanjem konstitutivnosti srpskog naroda u spomenutim kantonima, odnosno srpskog jezika i upotrebe ćiriličnog pisma, zalažući se za balansiran pristup, uz napomenu da se, ukoliko se insistira na poštivanju bosanskog jezika u RS-u, mora omogućiti pravo i Srbima da budu konstitutivan narod u kantonima, koji kao službene jezike ‘prepoznaju’ isključivo hrvatski i „bošnjački“, te latinicu kao službeno pismo.

  Po njenim riječima, a budući da je nakon spomenute inicijative i koraka na njenom oživotvorenju izostala odgovarajuća reakcija kantonalnih zakonodavnih organa (skupština), u septembru 2017. godine podnijeta je apelacija Ustavnom sudu FBiH za ocjenu ustavnosti odredbi ustava HNK-a, Kantona 10 (Livanjski), Posavskog i Zapadnohercegovačkog kantona, a koju je kao ovlašteni apelant podnio federalni premijer Fadil Novalić.

  Radi se o zahtjevu za ocjenu ustavnosti kojim se problematiziraju pitanja – nepriznavanja ustavnopravne konstitutivnosti srpskog naroda i ravnopravnosti srpskog jezika, kao i nepriznavanja ravnopravnosti ćirilice, te nepriznavanja naziva bosanskog jezika, odnodno neizvršavanja ustavnopravne pozitivne obaveze normiranja bosanskog jezika kao jezika bošnjačkog naroda i drugih građana koji se identificiraju s tim jezikom.

  https://www.klix.ba/vijesti/bih/mahmutbegovic-ako-zelimo-da-se-u-rs-postuje-bosanski-jezik-srbi-moraju-biti-konstitutivni-u-fbih/180305053

 11. Симо П. Ороз,

  „Он је тиме дао зелено свјетло да се тај суд очитује и по питању ’босанског’ језика у РС.”

  Донекле се већ и очитовао. Из одлуке о уставности чл. 7. Устава Републике Српске („језик бошњачког народа”):

  „64. Устав Босне и Херцеговине нигдје не прописује да се имена језика којим говоре конститутивни народи морају везати за име конститутивног народа. Устав Босне и Херцеговине даје право конститутивним народима и Осталим да језик којим говоре назову именом каквим желе. Оваква одредба на даје право јавним властима у Републици Српској да у конкретним случајевима одређује име језика којим говоре Бошњаци супротно од њиховог уставног права да језик којим говоре назову именом којим желе. Име језика не може бити условљено ни лингвистичким правилима зато што је уставно право на име језика одвојено од садржаја језика, стандарда језика, итд. Оспорена одредба не спречава Бошњаке нити било кога другог да језик којим говоре назову именом којим желе. Стога, овакав концепт оспорене одредбе управо слиједи став да Устав Босне и Херцеговине даје право свим конститутивним народима, па тако и Бошњацима, као и другима који се тако не изјашњавају, да језик којим говоре назову именом којим желе. …

  „78. Уставни суд закључује да прва реченица члана 7 став 1 Устава Републике Српске у дијелу ’језик бошњачког народа’ као неутрална одредба која не именује назив језика није у супротности с принципом конститутивности бошњачког народа и Осталих у односу на право на језик из Преамбуле Устава Босне и Херцеговине. Такође, Уставни суд закључује да прва реченица члана 7 став 1 Устава Републике Српске у дијелу ’језик бошњачког народа’ није у супротности с одредбом члана 2 Допунског протокола број 1 уз Европску конвенцију, као и члана 14 Европске конвенције у вези са чланом 2 Допунског протокола број 1 уз Европску конвенцију, члана 8 Европске конвенције, члана 27 Међународног пакта, члана 30 Конвенције о правима дјетета, Оквирном конвенцијом о регионалним језицима и језицима мањина, Међународном конвенцијом о укидању свих облика расне дискриминације, као и Оквирном конвенцијом о правима мањина.”

  http://www.ustavnisud.ba/dokumenti/_sr/U-7-15-1035590.pdf

Оставите одговор