Таксе смањене на 30 КМ

Висина такси за списе и радње у поступку регистрације оснивања, промјене података и престанка обављања дјелатности предузетника у РС износиће највише 30 КМ за све радње у поступку. Предвиђено је то Приједлогом измјена и допуна Закона о административним таксама, који је Влада РС утврдила на задњој сједници, због, како је истакла, потребе побољшања пословног амбијента […]

петак, јун 28, 2013 / 16:01

Висина такси за списе и радње у поступку регистрације оснивања, промјене података и престанка обављања дјелатности предузетника у РС износиће највише 30 КМ за све радње у поступку.

Предвиђено је то Приједлогом измјена и допуна Закона о административним таксама, који је Влада РС утврдила на задњој сједници, због, како је истакла, потребе побољшања пословног амбијента путем смањења трошкова регистрације и отпочињања пословања.

Напомињући да је регистрација предузетника у надлежности локалних заједница, које имају дискрецију у одређивању тарифе такси, у Министарству финансија РС нагласили су потребу омогућавања јединствених услова у погледу такси за регистрацију и одјаву дјелатности предузетника.

Истичу да су предложеним одредбама закона направили изузетак од правила и одредили максималан износ административне таксе коју градови и општине прописују за списе и радње у поступку регистрације и одјаве предузетника.

Између осталог, укинуте су досадашње таксе које су плаћане за услуге Завода за статистику РС у вези с регистрацијом и класификацијом дјелатности привредних субјеката, затим такса за рјешење о испитивању предмета од драгоцјених метала у просторијама подносиоца захтјева, као и за рјешење о знаку произвођача предмета од драгоцјених метала.

Износи појединих такси значајно су умањени, као што су из области обављања трговинске дјелатности, угоститељске дјелатности, категоризације угоститељских објеката, као и за одобрења за изношење средстава из БиХ ради оснивања, повећања оснивачког капитала привредних друштава, осигуравајућих и реосигуравајућих организација у иностранству.

Утврђен максималан износ општинске таксе за списе и радње у поступку регистрације и одјаве предузетника

Предвиђено је и смањење таксе у износу од 50 одсто за одобрење привредном друштву да може обављати транспорт оружја, муниције или експлозивних средстава и да може та средства стављати у промет. Такође, брисане су административне таксе за трошкове контроле производње садног материјала вишегодишњег биља, јер је у суштини ријеч о накнадама које су прописане подзаконским актима из те области.
У Привредној комори РС кажу да подржавају активности Владе РС на скраћењу и појефтињењу процедура за покретање пословања, на које је пословна заједница указивала годинама уназад.

"Ово је корак у добром правцу, али Влада ту не смије стати, већ радити на сталном унапређењу пословног амбијента и укидању низа фискалних, а посебно парафискалних оптерећења, како бисмо новоформираним предузећима и онима која већ послују омогућили да опстану на тржишту", истакао је Владимир Благојевић, портпарол Привредне коморе РС.

Он, такође, указује да страни инвеститори, због потребе вишегодишњих планова, стално траже да им се пруже гаранције да у предстојећем периоду неће доћи до нових намета на привреду.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *