Тако кажу: Интензивира се Сарадња Српске и Србије

Директор Представништва Републике Српске у Београду Млађен Цицовић истиче да ће у наредних неколико мјесеци бити урађена студија о комплементарности привреда Српске и Србије, која би требало да одреди правце за повезивање привредних субјеката, а студију ће радити Економски институт из Бањалуке и два института из Србије. Цицовић интервјуу Срни наглашава да је интензивиран рад […]

недеља, 25 новембра, 2012 / 09:40

Директор Представништва Републике Српске у Београду Млађен Цицовић истиче да ће у наредних неколико мјесеци бити урађена студија о комплементарности привреда Српске и Србије, која би требало да одреди правце за повезивање привредних субјеката, а студију ће радити Економски институт из Бањалуке и два института из Србије.

Цицовић интервјуу Срни наглашава да је интензивиран рад Србије и Републике Српске на реализацији многобројних заједничких пројеката, а у идућој години може се очекивати и сједница Вијећа за сарадњу двије републике, које прати и усмјерава активности у провођењу Споразума о успостављању специјалних и паралелних веза.

Према његовим ријечима, предвиђено је да се у 2013. години уради санација три моста на Дрини /Зворник, Братунац и Скелане/, настави реализација набавке рачунарске опреме за школе у оквиру пројекта "Доситеј" и куповина теретних вагона, те да половином наредне године почне са радом "Андрићев" институт у Вишеграду.

Цицовић наводи да су интензивиране активности на реализацији пројекта "Подриње" о сарадњи 25 општина Српске и Србије у сливу ријеке Дрине, који су подржале двије владе, и које подразумијева сарадњу на локалном, регионалном и републичком нивоу, као и да се припрема конференција тим поводом, на којој ће учесници пројекта утврдити даље активности.

Постоји интерес привредника из Србије за улагања и сарадњу са Републиком Српском, али је свеприсутна економска криза негативно утицала на сарадњу привредних субјеката на нашим просторима, тако да су изостала и значајнија улагања у привреду Српске – напомиње он.

Цицовић најављује да би пројекат санације и изградње мостова на ријеци Дрини, односно пјешачког жељезничког моста у Зворнику и мостова у Братунцу и Скеланима, требало да буде завршен идуће године.

Предвиђена је изградња новог моста на локацији Бачевци – Факовићи за који документација треба да буде завршена до 30. јуна 2013. године, а након тога биће договорен начин изградње овог моста.

Пројекат информатичког описмењавања ученика основних школа у Републици Српској "Доситеј" подразумијева набавку рачунара за школе у Српској кредитним средствима Владе Србије, што је, каже Цицовић, везано за кредитну линију Владе Србије – Влади Српске у износу од 20 милиона евра, од чега ће 10 милиона евра наредне године бити реализовано за куповину теретних вагона од произвођача из Србије.

Цицовић наводи да би Институт "Иво Андрић“ у Вишеграду, који ће заједнички основати и финансирати попола Српска и Србија, требало да почне са радом 30. јуна наредне године, а у оквиру ове институције ће се изучавати језик, књижевност, историја, политика, право, наука, економија, социјална питања, култура и медији.

Говорећи о пројекту "Подриње“, који је још 2009. године покренуло Представништво Српске у Београду, Цицовић је навео да су за сада добијени одговори на упитнике од заинтересованих општина и локалних привредних комора, како би се сагледале могућности за сарадњу и израду стратешких докумената, те да предстоји формирање радне групе за провођење даљих активности у вези с разрадом и реализацијом овог пројекта.

"Овим би се институционализовала сарадња, прије свега у области пољопривреде, природних ресурса, производне и прерађивачке дјелатности и туризма развијањем сарадње и партнерства између локалних заједница и малих и средњих предузећа“, рекао је Цицовић, наводећи да су носиоци пројекта Министарство регионалног развоја и локалнне самоуправе, испред Владе Србије, и Министарство за економске односе и регионалну сарадњу Српске.

Истичући да је за реализацију ових великих пројеката потребан дужи временски период, Цицовић је рекао да ће се средства за пројекат "Подриње“ обезбјеђивати финансијским учешћем свих партнера, аплицирањем за ИПА програме прекограничне сарадње, те кроз транснационалне пројекте, развојне агенције држава чланица ЕУ, добијање меких кредита и друго.

Представништво Српске у Београду већ је припремило приједлоге неких пројеката који би се могли реализовати у оквиру пројекта "Подриње“, као што су сарадња у просторном планирању, рециклажни центри, ревитализација путева, граничних прелаза, руралних средина, повезивање пољопривреде, туризма, насљеђа, производња органске хране, развој аутохтоних врста стоке…

Цицовић подсјећа на континуирану сарадњу двије владе и других институција Српске и Србије, најављујући доста заједничких догађаја и активности на пољу просвјетне и културне сарадње коју проводи Представништво у Београду, а међу којима су књижевни конкурси за ученике, музичке и књижевне манифестације, студијске посјете…

"Сигурно је да имамо доста простора за сарадњу, који би требало искористити, прије свега, кроз реализацију пројекта `Подриње`, као и активније учешће привредних субјеката приликом аплицирања за средства ИПА фондова у оквиру Програма прекограничне сарадње између Републике Српске и Србије“, рекао је Цицовић у интервјуу СРНИ.

Цицовић је као позитиван примјер улагања привредника Србије у Српску навео општину Зворник, која је формирала пословну зону “Јадар”, гдје је су већ двије фирме из Србије регистровале своје фирме – кћерке, и то фирма “Хемос” из Ћуприје, која је у основала “Хемос импрегнацију” за производњу импрегнираних прагова за жељезничке пруге са 19 запослених радника, и фирма "ЕнWо” из Београда, која је основала истоимену фирму за производњу пелета, у којој су запослена 34 радника.0 КОМЕНТАРА

  1. Не требају нама овдје њихове „специјалне везе“ то је њихов приватни бизнис, нама са Истока Српске треба припајање Србији и Београду.
    Овако је све бесмислено, наши људи раде у Београду, а порез на напуштену имовину плаћају бањалуци и додиковим лоповским властима!
    Имамо примјер, рецимо да се комплетно Рудо преселило у Србију трбухом за крухом, а њихове шуме сијече лоповска власт из бањалуке?
    Исто тако људи из Фоче, махом посао траже и имају у Србији и Црној Гори, а за то вријеме њихова имања и посједе око Дрине продаје багра из бањалуке, за свој џеп?
    Све су то апсурди, који су неодрживи, кад добијемо праву власт први услов биће отцјепљење и прикључење С