Тако је у БиХ: Само због Принципа уништена серија са маркицама о Великом рату

Агенција за поштански промет БиХ није дозволила поштама Српске да 2014. године у промет пусти серију поштанских маркица посвећених Првом свјетском рату.

субота, 22 августа, 2015 / 16:11

На табаку са осам маркица налазили су се ликови војводе Путника, Мишића, Степе, Милунке Савић, српске војске на положајима, док се на бордури табака (дио који се не лијепи на коверту) налазио лик Гаврила Принципа. Већ одштампана серија маркица морала је бити уништена у штампарији у Новом Саду, јер није постигнут консензус трочланог врха Агенције.

– Наводно објашњење због кога бошњачки члан агенције није желио дати одобрење за пуштање тих маркица у промет је што нису у питању историјски ликови који имају везе са БиХ. То је потпуно смијешно, јер су српске војводе које су ослободине Сарајево 1918. имали до рата улице у том граду. Осим тога, стогодишњица великог рата је свјетски догађај који маркицама обиљежавају све поште свијета, као што и наше издају маркице са ликом страних књижевника, или мотивима кинеске нове године – каже за магазин Истина добро обавјештен извор, упознат са радом агенције.

Он сумња да је осим српских мотива посебно непожељан Гаврило Принцип, кога су у поштама БиХ на својој серији маркица хтјели представити као злочинца, чему се супроставио српски члан агенције и уложио вето на штампање такве серије маркица.

Оно што је интересантно је да постоји сумња да су неколико табака забрањене серије маркица Пошта Српске поводом Првог свјетског рата сачували радници у новосадској штампарији прије уништења, како би их "тапнули" на црном тржишти. Наравно, међу филателистима је то изазвало праву пометњу. Наводно је један примјерак доспио до Израела, а његова цијена је достигла неколико хиљада евра.0 КОМЕНТАРА