Тајмс: Обуздати руске амбиције на Арктику

ЛОНДОН – „Тајмс“ данас пише да нова руска безбједносна стратегија представља упозорење на могући рат за природна богатства Арктика. Поводом нове руске стратегије државне безбједности и планова Москве о експлоатацији нафте и гаса испод Арктика, "Тајмс" наводи да је Русија упозорила на могући рат током сљедеће деценије, у оквиру лова на нафту и гас. Лист […]

четвртак, мај 14, 2009 / 09:17

ЛОНДОН – „Тајмс“ данас пише да нова руска безбједносна стратегија представља упозорење на могући рат за природна богатства Арктика.

Поводом нове руске стратегије државне безбједности и планова Москве о експлоатацији нафте и гаса испод Арктика, "Тајмс" наводи да је Русија упозорила на могући рат током сљедеће деценије, у оквиру лова на нафту и гас.

Лист оцјењује да је Москва спремна да брани силом своје интересе у вријеме када је Сјеверни пол постао зрео за експлоатацију у свијету гладном енергије.

У редакцијском уводнику истим поводом, "Тајмс" износи оцјену да је хитно потребан међународни споразум којим би се обуздале руске амбиције на Арктику.

Процјењује се да четвртина свјетских резерви нафте лежи сјеверно од арктичког круга, пише "Тајмс" и закључује да су зато хитно потребне флоте адвоката, а не ратних бродова, да би се уредила експлоатација тих залиха.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *