Тајланд и Камбоџа постигли договор о прекиду ватре

Званичници Камбоџе изјавили су данас да су војни руководиоци са тајландским колегама постигли договор о прекиду ватре којим би могли бити окончани седмодневни сукоби на граници у којима је погинило 15 људи. Портпарол владе Камбоџе Фај Сифан рекао је да су регионални војни руководиоци двије земље постигли договор након 40-минутног састанка на граници. Према његовим […]

четвртак, 28 априла, 2011 / 12:43

Званичници Камбоџе изјавили су данас да су војни руководиоци са тајландским колегама постигли договор о прекиду ватре којим би могли бити окончани седмодневни сукоби на граници у којима је погинило 15 људи.

Портпарол владе Камбоџе Фај Сифан рекао је да су регионални војни руководиоци двије земље постигли договор након 40-минутног састанка на граници.

Према његовим ријечима, постигнут је договор о поновном отварању пограничних прелаза, који су уништени током сукоба.

Тајландски званичници нису били доступни за било какав коментар.

Нови сукоби избили су након четвородневних борби у фебруару, када је недалеко од хиндуистичког храма Преах Вихеар погинуло 11 лица.

У средишту посљедњег спора били су хиндуистички храмови Та Моан и Та Крабеју, у минираној џунгли, на коју полажу право обје земље.

Тајланд тврди да су древне рушевине у провинцији Сурин, али Камбоџа сматра да су на њеној територији. Борбе су најжешће око Та Моана, комплекса у којем су три храма на планинском прелазу.

На појединим дијеловима границе између Тајланда и Камбоџе никада није извршена званична демаркација, што је узрок непрестаних тензија и појаве национализма у обје земље.